Pozornica

"Jedini instrument koji imamo je naš organizam"

"Jedini instrument koji imamo je naš organizam"
Foto: Velibor Tripić | "Jedini instrument koji imamo je naš organizam"

BANJALUKA - Zvijezde peterburške opere uz pratnju Međunarodnog simfonijskog orkestra "Tavričeski", pod dirigentskom palicom Mihaila Golikova, doživjele su ovacije na dva uzastopna koncerta u nedjelju uveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Osam solista: Marina Tregubovič, Natalija Mironova, Dmitrij Karpov, Damir Zakirov, Aleksandar Trofimov, Jevgenija Kravčenko, Roman Ardt i Olga Šuršina iz četiri pozorišta Sankt Peterburga izveli su arije na tri evropska jezika: ruskom, italijanskom i njemačkom.

"Orkestar 'Tavričeski' je nasljednik starog orkestra koji je postojao u 18. vijeku. Dobio je taj naziv poslije ujedinjenja Krima i Tavrije. S obzirom na to da je tada u Rusiji bilo malo akademski obrazovanih muzičara, vlasnik orkestra je tražio pomoć iz Evrope", kazao nam je Golikov, pojašnjavajući da su se oni prije devet godina potrudili da obnove taj orkestar, koji je prestao da postoji krajem 19. vijeka. Kao i tada, dodao je dirigent, i danas orkestar njeguje internacionalnu kulturu.

Olga Šuršina, solistkinja sanktpeterburškog državnog dječjeg muzičkog pozorišta "Zezerkalje", pričala je na kakav su prijem umjetnici iz Rusije naišli u gradu na Vrbasu.

"Iako se nalazimo ovdje jako kratko, svega dva dana, htjela bih posebno da zahvalim gostoljubivim ljudima koji ovdje žive. Vaši ljudi su nas zagrijali svojim gostoprimstvom i bilo nam je prijatno jer smo došli iz hladnog Sankt Peterburga, gdje se u pojedinim dijelovima još nalazi snijeg. Naše duše su se istopile, posebno jer smo tu toplinu podijelili i na sceni vašeg pozorišta", kaže Šuršina. 

Njen kolega Aleksandar Trofimov, solista Akademije mladih operskih pjevača Državnog akademskog Marijinskog teatra,  iz Banjaluke je takođe odnio pozitivne utiske.

"Kada smo stigli u grad i slučajno naišli na trg gdje je nastupao veoma dobar orkestar, džez bend RTS, s jedne strane smo dobili ogromno zadovoljstvo, a s druge strane smo se čak malo prepali zato što je kultura na veoma visokom nivou", naglašava Trofimov, dodajući da je bojazan brzo nestala kada je shvatio da su Banjalučani veseli ljudi, te su stoga i koncerti očekivano dobro prošli.

"U Rusiji, a ja pretpostavljam da je tako i u drugim zemljama, profesija operskog pjevača se poredi sa profesijom rudara", ističe Trofimov, koji dodaje da za vrijeme jednog koncerta smrša od dva do tri kilograma.

"Operski pjevač je osoba koja u sebi nosi instrument, odnosno instrument je naš organizam. Mi smo kombinacija psihofizičkog i kako treba da održavamo fizičko zdravlje, tako treba i dušu", riječi su Natalije Mironove, koja zaključuje da iz Banjaluke ovaj orkestar zajedno sa solistima putuje pune duše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije