Pozornica

Kastelom odjekivao narodni melos

Kastelom odjekivao narodni melos
Foto: N.N. | Kastelom odjekivao narodni melos

BANJALUKA - Učesnici 23. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona banjalučkoj publici na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel tokom dva dana su predstavili šarenilo narodnih igara, nošnje i melos, donesene iz 14 zemalja Evrope.

"Ova smotra jedan je od najboljih načina kojim se čuvaju identitet, kultura i običaji srpskog naroda", rekao je Saša Vičentijević iz Srpskog centra iz Šturgarta.

Ovaj najmasovniji događaj u godini u Banjaluku doveo je 4.000 učesnika iz 65 kulturno-umjetničkih društava. U takmičarskom dijelu nastupili su učesnici iz 61. KUD-a, dok su se četiri KUD-a banjalučkoj publici predstavila u revijalnom dijelu manifestacije.

Od ove godine prvi put na ovoj folklornoj manifestaciji našli su se učesnici iz Sjeverne Amerike, a prvi put od kada postoji na njoj je učešće uzeo i KUD iz Londona.

Mirko Arambašić, sekretar KUD "Piskavica", koji je ove godine bio domaćin smotre, kazao je da je ova manifestacija  značajna za Banjaluku.

"Učesnici manifestacije predstavili su se brojnim nastupima i koreografijama specijano napravljenim za ovaj događaj iz Srbije", kazao je Arambašić.

Neki učesnici su prešli hiljade kilometara da bi pokazali kako čuvaju svoju tradiciju u dalekim krajevima.

"Rođene smo u Njemačkoj, a porijeklom smo iz Republike Srpske. Folklor smo počele da igramo od malih nogu. Folklor igram od 2009. godine. Tu sam upoznala mnoge drugare, između ostalih i Ninu Narančić, sa kojom sam postala nerazdvojna. Ljubav i volja za folklor su nas dovele do nezaboravnog doživljaja, da igramo zajedno sa našim ansamblom u Nininom zavičaju Banjaluci", kazala je Natalija Bodirogić iz SKC "Vuk Stefanović Karadžić Rastatt".

Manifestaciju koja se četvrti put održava u RS zajedno su organizovali Savez srpskih udrženja Njemačke i KUD "Piskavica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije