Pozornica

"Kestenburg": Prenijete poruke festivala

"Kestenburg": Prenijete poruke festivala
"Kestenburg": Prenijete poruke festivala

BANJALUKA – Četvrto festivalsko, a treće takmičarsko veče “Kestenburga” obilježile su poruke mladih, nastupima DIS – Pozorišta mladih Banjaluka, Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš i Glumaške škole Gudman iz Negeva.

“Disovci” su sinoć na sceni “Petar Kočić” narodnog pozorišta Republike Srpske odigrali “Put u Liliput”, farsu koja na sarkastičan način pokazuje ljudsku revoluciju, smjenu vlade, kritiku čitavog društva i nacije. Kroz prikaz Guliverovih putovanja ova predstava nudi priliku da se u naizgled bezznačajnim dječjim igrarijama prepoznaju ozbiljne teme i problemi današnjice. U segmentima, kratkim slikama koja, ipak, ne ruše jedinstvo vremena, mjesta i radnje, jer ih izvode djeca koja se svega samo igraju, publika je mogla da vidi zanimljive glumačke kreature, imitacije, ali mladalački šarm.

Akademsko pozorište SKC Niš odigralo je na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” predstavu „Ustani, Srbijo“, skrojenu u gotovo nevjerovatno moderan kolaž stihova Jovana Jovanovića Zmaja. U formi kabarea, mladi ljudi na glas progovaraju ozbiljnu kritiku društva i podsjećaju na mnoge stvari koje, još od kada ih je dijagnostikovao naš najpoznatiji ljekar među pjesnicima, na žalost, još uvijek nisu izlječene. Određeni momenti su izazivali hiteričan smijeh u publici, a prevod Zmajevih stihova koje su strani gosti pratili na engleskom titlu, omogućio je da se poruka o srpskom narodu prenese i dalje, u svijet, na najljepši mogući način – kroz umjetnost.

Za kraj večeri, gotovo dva sata Izraelci su igrali “Ivonu, princezu Burgundije”, na Velikoj sceni NPRS. Raskošna igra, uvijena u još raskošnije kostime i jednostavnu, ali funkcionalnu i efektnu scenografiju, ispričala je sinoć cijelu sudbinu o Ivoni, djevojci čiji nedostaci u dodiru sa svima otkrivaju sve izopačenosti pojdinca i društva. Predstava je završila velikim gestom jednog od izraelskih glumaca koji je na poklonu iskreno pozdravio i poželio uspjeh trupi iz Irana, i tako prenio i glavnu poruku festivala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije