Pozornica

"Kestenburg": predavanja o ljubavi, drogi i umjetnosti (FOTO)

"Kestenburg": predavanja o ljubavi, drogi i umjetnosti (FOTO)
"Kestenburg": predavanja o ljubavi, drogi i umjetnosti (FOTO)

BANJALUKA - Drugo takmičarsko veče “Kestenburga” ponudilo je sinoć banjalučkoj publici dvije predstave u konkurenciji, iz Mostara i Tartua i jednu u revijalnom programu, iz Pečuja.

Na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske, dvoje mladih glumaca, Nikolina Ljuboja i Ivan Skoko, održali su pred punom salom simpatično predavanje o ljubavi. Riječ je o njihovoj diplomskoj predstavi, koju je režirao profesor Ferid Karajica. Predstava priču o vječitoj “boljci” i ratnika, i pjesnika, vodi kroz više žanrova, duhovito, razigrano, iskreno. Publika, iako ponovo miješana – strana i domaća, uživala je ravnomjerno i razumijela predstavu baš kao što se razume ljubav na svim jezicima.

“Studentsko pozorište” iz Tartua, odigralo je Bulgakovljev “Morfijum” na velikoj sceni NPRS, dokumentaristički, sa minimalnim sredstvima, veoma uvjerljivo i, bez obzira što je u teatru, titl uvijek mač sa dvije oštrice, jer publika često mora da bira između replika i detalja na sceni, ovaj ansambl je gotovo “uigrano” sa titlom izveo predstavu tako da pažljivom oku gledaoca ništa nije promaklo. Naracija i igra na sceni vjerno su prikazali hronologiju događaja poznate teme o mladom seoskom ljekaru Sergeju Poljakovu koji utjehu zbog neuzvraćene ljubavi traži u morfijumu. Obzirom da su mladi ljudi, studenti, činili najveći dio publike, ova “stara” priča dobila je u potpunosti formu angažovanog i poučnog komada.

“Postdiplomska umjetnička obuka” glumaca iz Mađarske, koje je publika već imala prilike da vidi prethodne večeri u takmičarskom dijelu programa, nastupila je u galeriji “Živorad Žika Pećarić” ovog puta revijalno. Na duhovit način, grupa mladih ljudi je svojim kolegama pokazala sve strane umjetnosti i umjetničkog obrazovanja. Predstava je bila interaktivnog karaktera, na oskudnom engleskom, kako je i predviđeno, tako da je svako u publici razumio sve dijelove predstave, i mogao učestvovati na svoj način.

Juče je nakon defilea kroz centar Banjaluke, upriličen svečani ručak u restoranu “Aquana”, koji je mladim umjetnicima poklonio Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, a prigodnom zdravicom sve prisutne goste pozdravila je u ime Gradske uprave Neda Simić Žerajić.

Večeras u pratećem programu igraja predstava “Put u Liliput” DIS-Pozorište Banjaluka, na sceni “Petar Kočić” NPRS, sa početkom u 18.30, a u takmičarskom “Ustani, Srbijo” Studentskog kulturnog centra iz Niša u Gradskom pozorištu Jazavac, u 20.30 i “Ivona, princeza Burgundije” Glumačke škole Gudman iz Izraela, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije