Pozornica

"Ključevi grada" u rukama glumaca

"Ključevi grada" u rukama glumaca
Foto: N.N. | "Ključevi grada" u rukama glumaca

TREBINJE - Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja, otvorio je u subotu uveče u Trebinju 61. Festival festivala, smotru dramskih amatera, na kojoj se ove godine predstavlja sedam pozorišta iz pet zemalja regiona - Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, zemalja koje su kao bivše jugoslovenske republike, od daleke 1957. godine, učestvovale na ovom festivalu.

Pozdravljajući prisutne u sali Kulturnog centra u Trebinju, gradonačelnik je istakao ponos zbog ovoliko duge tradicije Festivala, kojom je, kako je naglasio, Trebinje u decenijama kada se na ovom prostoru sve rušilo i kidalo, uspjelo premostiti brojne nesporazume.

"Želio bih da na ovoj sceni progovore sve vaše stvarnosti, da nam na ovu scenu donesete sve one dileme i tegobe s kojima se suočavate, ali na sve to da donesete i umjetničke odgovore i da zaista od ovog festival napravimo izuzetan umjetnički pir", rekao je Petrović, podsjetivši i ovom prilikom na projekat "Trebinje - grad kulture", kojim se gradi kreativna, socijalno odgovorna i inovativna lokalna zajednica. 

Istakao je da Trebinje želi postati društvo koje dinamičnim i uspješnim čine ideje, a ne isključivo finansije i ono što se dešava u materijalnoj sferi, čemu doprinosi i ovaj festival, a svi kulturni projekti, kako kaže, imaju mnogo potencijala na koje se nije ni moglo računati.

Podsjetio je da se u cjelokupnom kontekstu Trebinje uspješno razvija kao grad turizma, sa svom svojom kulturnom i istorijskom baštinom, ali i ponudama poput Grada sunca, u kome se, kako je rekao, uz rekreativne, sportske, pa i duhovne objekte, grade i scene na otvorenom, na kojima će se već naredne godine moći igrati.

"'Ključevi grada' su u ovim danima u vašim rukama, iskoristite svoj dan i zaigrajte gdje god osjetite povod i priliku, a na ovoj velikoj festivalskoj sceni, želim da, ako je ikako moguće, prevaziđete sebe i da na ono što ste već odigrali - dodate nešto novo, nešto za pamćenje, nešto toliko dragocjeno što će vam, kao zlatni prah, ostati i za druge predstave", poručio je na kraju glumcima gradonačelnik, proglašavajući 61. Festival festivala otvorenim. 

Publika je prve večeri imala priliku da uživa u predstavi "Hoću kući" Pozorišta mladih iz Tuzle, koji su donijeli gorku i potresnu priču o napuštenoj djeci, u paklu socijalne margine, njihovom očajničkom, ali beznadežnom traganju za kućom, utočištem koje će im pružiti sigurnost, sreću i smisao života, prema dramskom tekstu ruske spisateljice Ljudmile Razumovske, a koju je režirao Adnan Mujkić.

Na festivalu će do 27. jula biti izvedene i predstave "Mirovna misija" Bjelopoljskog pozorišta, "Rodoljupci" - Kulturni centar Kula, "Advokat Patlen" - SOV Gimnazija "Kočo Racin" iz Velesa, "Kokoška", koju izvodi Gradsko pozorište Smederevska Palanka, "Ispod površine" Ludens teatra iz Koprivnice i "Sluge" Gradskog pozorišta Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije