Pozornica

Komad "Princeza i zmaj" premijerno izveden u DP RS u Banjaluci

Komad "Princeza i zmaj" premijerno izveden u DP RS u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Komad "Princeza i zmaj" premijerno izveden u DP RS u Banjaluci

BANJALUKA - Predstava "Princeza i zmaj", koju su glumci Dječijeg pozorišta RS (DP RS) u četvrtak premijerno izveli, osvojila je srca mališana.

Uzbuđenje u sali raslo je i prije njenog početka, jer je sam naziv komada maloj publici bio vrlo interesantan. Tako je jedan nestrpljivi dječak komentarisao kako se nada da će zmaj na kraju pojesti princezu, dok je drugome otac na pitanje zašto predstava još nije počela odgovorio da zmaj vjerovatno još spava, pa glumci čekaju da se probudi.

Već sa prvim taktovima muzike u publici je zavladao muk i zabava je mogla da počne. Zanimljiva priča bazirana na pjesmama Tode Nikoletića, koju je režiserskim rješenjem na scenu postavio Aleksandar Pejaković, starije je podsjetila na bajku "Ljepotica i zvijer", a mališane naučila da prava ljubav može sve da pobijedi.

Glumica Tijana Jovanović, kojoj je pripala čast da igra prelijepu princezu koja bira da zauvijek ostane sa zmajem u zamjenu za slobodu svog oca, posebno se dopala djevojčicama, koje su po završetku komentarisale da bi voljele da imaju haljine poput njenih. Za dječji smijeh koji je često odjekivao salom najzaslužniji je, ipak, bio kralj, hrabri lovac na zmajeve kojeg je igrao glumac Saša Terzić.

"To je u stvari moderna, srpska verzija 'Ljepotice i zvijeri'. Komad čini 10 pjesama koje traju 28 minuta, tako da je to muzička bajka", kazao je ranije Pejaković.

Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS, kazao je da je u pitanju jedna lakokrila predstava, repertoarska, čiji je cilj da se djeca zabave i uživaju u muzici.

Za pjesme, koje su se našle i na CD-u, zaslužan je banjalučki kompozitor Miroslav Janjanin, koji je po završetku mališanima podijelio nekoliko primjeraka. Zanimljivo je da je komad potpuni proizvod umjetnika iz Republike Srpske.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije