Pozornica

Komad iz Irana poslao poruku mira na Kestenburgu

Komad iz Irana poslao poruku mira na Kestenburgu
Foto: Ilustracija | Komad iz Irana poslao poruku mira na Kestenburgu

BANJALUKA - Do kraja "Kestenburga" i proglašenja pobjednika 2. međunarodnog festivala studentskih pozorišta ostale su još dvije festivalske noći takmičarskog karaktera i 10 predstava u 12 različitih termina.

Sinoć je na ovoj jedinstvenoj pozorišnoj smotri kod nas trebalo da bude izvedeno pet predstava, dok je u nedjelju naveče izvedeno, za jednu noć, rekordnih šest predstava na festivalu.

Publika je imala priliku da gleda komade iz Banjaluke, Skoplja, Kosovske Mitrovice, Mostara, Novog Sada, dok je u zlatnoj selekciji na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske igran komad "Negdje i nigdje" iz Tabriza, glavnog grada pokrajine Istočni Azerbejdžan na sjeverozapadu Irana.

Predstava iz Irana govori o dva pilota koji su preživjeli rat i nosi poruku mira, a na scenu Teatra "Ajna" postavila ju je rediteljka Šada Negusi.

"Oni su preživjeli i našli se na ostrvu, gdje su se zaglavili. Oni se ne razumiju međusobno jer pričaju različite jezike. Poslije međusobne tuče koja je bila njihov prvi izbor, odlučuju da se pomire, postanu prijatelji i pošalju poruku mira svijetu. Ljudi mogu biti u miru iako se međusobno ne poznaju i dolaze iz različitih zemalja, tako da nema potrebe da ratuju. Jer rat nije dobra stvar", kazala je Negusijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije