Pozornica

"Kozara etno" od 30. juna do 3. jula

"Kozara etno" od 30. juna do 3. jula
Foto: Ilustracija | "Kozara etno" od 30. juna do 3. jula

BANJALUKA, PISKAVICA - Trinaesti "Kozara etno" festival, koji počinje u petak i traje do 3. jula, u potkozarskom selu Piskavica (Društveni dom i uži prostor centra) i na tvrđavi Kastel ponudiće zanimljiv program.

Na festivalu će se predstaviti učesnici iz osam zemalja, i to iz Poljske, Grčke, Srbije, Etiopije, Slovenije, Bjelorusije, Bugarske i BiH.

"S obzirom na to da će u programu festivala biti stavljen akcenat na kozarski etno, ovo je i prilika da se kozarska kultura sa tradicijom i običajima predstavi široj domaćoj i svjetskoj javnosti kroz program i informativno-propagandni materijal. U festival će biti ukomponovane tipične scene iz života i dnevnih poslova etno-kozarskog čovjeka, a tema festivala 'Kozara etno 2017' biće običaj prosidba potkozarskog kraja. U skladu sa temom biće organizovani performansi i izložbe", saopšteno je iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

Takmičenje u izvornom pjevanju (ojkača) i sviranju (tambura trožica) sa područja Kozare će biti praćeno, ocjenjivano i savjetovano od strane stručnog žirija.

Stručni seminar na temu "Pjesme, igre i običaji Kozare, Grmeča, Janja i Vranjskog polja", kao i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini bacanje kamena s ramena dodatno će promovisati kulturno nasljeđe Kozare. Prva dva dana festival će biti održan u potkozarskom selu Piskavica, dok će se druga dva dana "Kozara etno" sa festivalom svjetske etno-muzike održati na tvrđavi Kastel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije