Pozornica

Kultura Doboja i Šamca ponovo živi

Kultura Doboja i Šamca ponovo živi
Kultura Doboja i Šamca ponovo živi

DOBOJ, ŠAMAC - Dvije godine nakon što su uništene u poplavama, Narodna biblioteka u Doboju i kino-sala u Šamcu danas su ponovo otvorile vrata za sve svoje posjetioce.

U sanaciju, dogradnju i rekonstrukciju dobojske biblioteke, koja je bila u potpunosti uništena u poplavama, a koja je osnovana prije sedam decenija, uloženo je više od milion KM, od toga je Vlada Francuske izdvojila oko 600.000 KM, Ambasada Češke je donirala 70.000 KM, jedna lokalna banka 35.000 KM, te Gradska uprava više od 150.000 KM, dok su ostatak donacije u knjigama.

Biblioteka, koja je godinama imala problema sa nedostatkom prostora, sada je dobila stotine novih kvadratnih metara korisne površine, prije svega za najmlađe čitaoce, a nove prostorije imaće i zaposleni.

"Imamo i francusku čitaonicu, galeriju za održavanje književnih večeri i ostalih kulturnih manifestacija, kancelarije za računovodstvo, matičnu službu, što nismo imali, i veliku zavičajnu zbirku jer do sada ona nije mogla biti izložena, te su stare i rijetke knjige bile u kutijama i po kancelarijama", kazala je Slavica Gostimirović, direktor biblioteke. 

Kino-sala u Šamcu, Dom kulture u Maglaju i Narodna biblioteka u Doboju tri su objekta iz oblasti kulture čiju je obnovu na prijedlog Kancelarije UNESCO-a u BiH finansirala Vlada Francuske.

Kler Bodoni, ambasadorka Francuske u BiH, izjavila je da je obnavljanje biblioteke, ali i druga dva objekta u Šamcu i Maglaju početak saradnje između Francuske i BiH u oblasti kulture, te slijede konkretni projekti.

"Mi smo najprije počeli sa uvođenjem Doboja u kulturnu mrežu evropskih gradova. A vrlo brzo ćemo, evo već 2. juna, u Doboju organizovati seminar o obnovi nasljeđa, i to sa turističkim aspektom. Jedan slavni francuski fotograf će doći ovdje i otvoriće svoju izložbu, a zatim ćemo organizovati i obuku vezanu za pozorište.

Mi to zovemo živo pozorište", navela je Bodonijeva, koja je sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, direktorkom Slavicom Gostimirović i Sinišom Šešumom, šefom Kancelarije UNESCO-a u BiH, otvorila rekonstruisane prostorije biblioteke.

Na otvaranju obnovljene kino-sale u Šamcu danas je poručeno da je time obnovljen i kulturni život u ovoj opštini.

"Kino-sala je sada proširena i imaće kapacitete za održavanje manifestacija, smještaj nevladinih organizacija i druge sadržaje. Od poplava su brojne manifestacije otkazane, a organizacije su morale tražiti alternativna rješenja za smještaj. Sada će kulturni život opet da zaživi", poručio je Predrag Marinković, predsjednik Skupštine opštine Šamac.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije