Pozornica

Lutke Dječijeg pozorišta RS u Kini

Lutke Dječijeg pozorišta RS u Kini
Foto: N.N. | Lutke Dječijeg pozorišta RS u Kini

​BANJALUKA - Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS (DP RS) gostovaće u periodu od 9. do 19. novembra u Kini i tom prilikom će biti svojevrsni ambasador kulture i umjetnosti Republike Srpske i BiH u toj dalekoj zemlji.

Muzej pozorišnih lutaka DP RS je jedini muzej pozorišnih igrajućih lutaka u jugoistočnoj Evropi. U pozorišnom muzeju u Banjaluci čuva se oko pet stotina igrajućih lutaka.

Predrag Bjelošević, direktor DP RS, podsjetio je da je u maju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, pored drugih institucija kulture RS, i ovu pozorišnu kuću posjetila delegacija iz Narodne Republike Kine.

"Delegaciju sačinjenu od najistaknutijih kineskih kulturnih predstavnika oformilo je Ministarstvo kulture ove zemlje u okviru programa pod nazivom 'Kina - zemlje centralne i istočne Evrope 16+1 kulturna sezona', koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta", kazao je on.

Ubrzo nakon posjete poziv za saradnju stigao je iz provincije Guangdung od kompanije za pozorišni menadžment "Slon", koja obuhvata 11 pozorišta i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukla više od 400.000 gledalaca.

"Prvi nivo saradnje dogovoren sa predsjednicom kompanije 'Slon' Fu Juan podrazumijeva izložbu Muzeja pozorišnih lutaka DP RS, koja će biti otvorena 9. novembra u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu. Biblioteka je podijeljena u nekoliko nivoa i nudi različite kulturne sadržaje, a posjetioci će izložbu naših najljepših lutaka imati priliku da vide svakoga dana do 19. novembra", istakao je Bjelošević.

Napomenuo je da će milionskoj kineskoj publici predstaviti 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu DP RS.

U okviru pomenute saradnje predstave DP RS gostovaće u nekoliko gradova širom Kine, što bi trebalo da bude realizovano u prvoj polovini naredne godine.

Lutke koje će imati priliku da vidi publika u Kini bile su uvrštene u veliki projekat promocije srpskog lutkarstva i izlagane zajedno sa najljepšim lutkama Republike Srbije u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Srbiji.

Pokrovitelj putovanja DP RS u Kinu je Vlada Republike Srpske, a delegacija u kojoj su Predrag Bjelošević, direktor DP, lutkar Zoran Bjelošević i portparol i prevodilac Sanja Zekanović tamo putuje 6. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije