Pozornica

Lutke Dječijeg pozorišta RS u Kini

Lutke Dječijeg pozorišta RS u Kini
Foto: N.N. | Lutke Dječijeg pozorišta RS u Kini
Nevena Vržina

​BANJALUKA - Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS (DP RS) gostovaće u periodu od 9. do 19. novembra u Kini i tom prilikom će biti svojevrsni ambasador kulture i umjetnosti Republike Srpske i BiH u toj dalekoj zemlji.

Muzej pozorišnih lutaka DP RS je jedini muzej pozorišnih igrajućih lutaka u jugoistočnoj Evropi. U pozorišnom muzeju u Banjaluci čuva se oko pet stotina igrajućih lutaka.

Predrag Bjelošević, direktor DP RS, podsjetio je da je u maju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, pored drugih institucija kulture RS, i ovu pozorišnu kuću posjetila delegacija iz Narodne Republike Kine.

"Delegaciju sačinjenu od najistaknutijih kineskih kulturnih predstavnika oformilo je Ministarstvo kulture ove zemlje u okviru programa pod nazivom 'Kina - zemlje centralne i istočne Evrope 16+1 kulturna sezona', koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta", kazao je on.

Ubrzo nakon posjete poziv za saradnju stigao je iz provincije Guangdung od kompanije za pozorišni menadžment "Slon", koja obuhvata 11 pozorišta i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukla više od 400.000 gledalaca.

"Prvi nivo saradnje dogovoren sa predsjednicom kompanije 'Slon' Fu Juan podrazumijeva izložbu Muzeja pozorišnih lutaka DP RS, koja će biti otvorena 9. novembra u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu. Biblioteka je podijeljena u nekoliko nivoa i nudi različite kulturne sadržaje, a posjetioci će izložbu naših najljepših lutaka imati priliku da vide svakoga dana do 19. novembra", istakao je Bjelošević.

Napomenuo je da će milionskoj kineskoj publici predstaviti 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu DP RS.

U okviru pomenute saradnje predstave DP RS gostovaće u nekoliko gradova širom Kine, što bi trebalo da bude realizovano u prvoj polovini naredne godine.

Lutke koje će imati priliku da vidi publika u Kini bile su uvrštene u veliki projekat promocije srpskog lutkarstva i izlagane zajedno sa najljepšim lutkama Republike Srbije u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Srbiji.

Pokrovitelj putovanja DP RS u Kinu je Vlada Republike Srpske, a delegacija u kojoj su Predrag Bjelošević, direktor DP, lutkar Zoran Bjelošević i portparol i prevodilac Sanja Zekanović tamo putuje 6. novembra.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije