Pozornica

Lutke dočarale pustolovine iz džungle

Lutke dočarale pustolovine iz džungle
Lutke dočarale pustolovine iz džungle

Premijernim izvođenjem predstave "Knjiga o džungli", u režiji Roberta Valtla, u Dječijem pozorištu RS (DP RS) sinoć je otpočeo 12. međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2013".

Na svečanom otvaranju bio je i Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, koji je naveo da dolazak međunarodnih pozorišta dovoljno govori o značaju festivala.

"Ministarstvo u kontinuitetu podržava ovu teatarsku smotru, ali i sve ostale koji nose međunarodni karakter te shodno mogućnostima nastoji da predstvi kulturu, koja putuje i van granica RS", istakao je Mutabdžija.

"Knjiga o džungli" govori o avanturama Moglija, dječaka koji je odrastao s vukovima u džungli, a nastala je iz pera poznatog autora Radjarda Kiplinga. Uz pomoć neobičnih lutaka, za koje je bio zadužen češki lutkar Robert Smolik, glumci su dočarali život dječaka u divljini, zajedno s njegovim prijateljima, među kojima su nespretni medvjed Balu te brza i brižna pantera Bagira. Tu je i tigar Šir Kan, negativac koji uspije zavladati plemenom vukova, što će Moglija navesti da se sukobi s njim i krene u zanimljivu avanturu, istovremeno učeći zakone koji vladaju džunglom. Kada shvati da ga se životinje boje, jer je drugačiji od njih, odlučuje da se vrati svojoj vrsti, kako ne bi narušavao poredak u džungli. Ipak, dobri dječak obećava da se nikada neće ponašati prema životinjama onako kako su se ljudi ponašali.

Da je predstava bila pun pogodak, govori i salaa prepuna najmlađih ljubitelja teatra, koji su nestrpljivo iščekivali početak predstave, ali i onih starijih. Takođe, mogle su se vidjeti i brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske.

"Uvijek radim predstavu za sredinu u kojoj je stvaram i najveća nagrada će mi biti ukoliko je usvoje djeca Banjaluke, ali i cijele RS", naveo je Valtl.

Komad je nastao kao svojevrsna saradnja DP RS i Mini teatra Ljubljana, a u okviru međunarodnog evropskog projekta "Eksperimentalna pozorišna akademija".

"Doveli smo teatre iz 10 država, a 12 teatara igra u konkurenciji. Takođe, neke predstave će biti održavane u Narodnom pozorištu RS, na Trgu Krajine i na ulicama Banjaluke", naglasio je Predrag Bjelošević, direktor DP RS.

Iste večeri otvorena je izložba više od 30 lutaka iz Slovačke, pod nazivom "Zemlja čudesa", koja predstavlja stvaralaštvo slovačkih profesionalnih lutkarskih pozorišta i nezavisnih grupa.

"Izložba nije posvećena samo savremenim momentima slovačkih pozorišta, već i njihovoj istoriji. Želja nam je da prvenstveno djeca, ali i ostali, uživaju u našim lutkama i predstavama. Imamo još mnogo zajedničkih projekata u planu, a saradnja sa DP RS je velika stvart", zaključila je Julijana Benjova, pozorišni kritičar, istoričar pozorišta iz Bratislave.

I jučerašnje jutro bilo je ispunjeno pozorišnim bojama. Pozorište za djecu iz Kragujevca predstavilo se "Labudovim jezerom", a u popodnevnim časovima daske su bile rezervisane za komade "Herkul ili osvajanje pakla" Tradicionalnog pozorišta marioneta iz Slovačke, te "Zamotanu čarapu" slovačkog pozoriša "Ludus" i "Pekaru Mišmaš" Mini teatra iz Ljubljane.  

Festival pozorišta za djecu će trajati do četvrtka, 10. oktobra.

Od jutra do mraka

Današnji program festivala počinje u devet časova izvedbom komada "Ružno pače" Pozorišta lutaka iz Mostara u Velikoj sali DP RS, a na scenu Narodnog pozorišta RS u podne će stupiti slovačko Tradicionalno pozorište marioneta s predstavom "Herkul ili osvajanje pakla". Promocija slovačkog lutkarstva zakazana je za 17 časova u DP RS, a zatim će Državno lutkarsko pozorište iz Plovdiva izvesti komad "Na ivici neba". Oni koji su propustili "Knjigu o džungli" mogu da je pogledaju u utorak od 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije