Pozornica

Manifestacija "Noć teatra" održana u Banjaluci

Manifestacija "Noć teatra" održana u Banjaluci
Manifestacija "Noć teatra" održana u Banjaluci

BANJALUKA - Noć kada pozorišne kuće u gotovo cijelom svijetu, pa tako i u BiH, otvaraju svoja vrata za posjetioce i izvode neke od najnagrađivanijih predstava, poznatija kao "Noć teatra" obilježena je i ove godine 21. novembra.

Ova manifestacija ima za cilj da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti i ujedini ih u promociji teatarske i izvedbene umjetnosti. Takođe ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište i iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene prostore, radionice, kao i da se upozna sa glumačkim ansamblom i zaposlenima. Ono što je posjetiocima ipak najprivlačnije, jesu pozorišni komadi, a jedan koji od premijernog izvođenja privlači publiku svakako je drama Nebojše Romčevića "Otac i sin", koja je izveden na sceni Narodnog pozorišta RS. "Otac i sin" komad je sa gostujućim beogradskim glumcem Petrom Božovićem, za koji režiju potpisuje Nikola Pejaković.

Jelena Trninić, marketing menadžer NP RS, istakla je da pozorište ima vjernu publiku te da s nesrtpljenjem očekuju sljedeću "Noć teatra".

"Nevid teatar" predstavio se komadom "Art poezija pet", a u okviru projekta publika je u kafe-baru "Žiža" imala priliku da pogleda "Barda iz Stratforda na Ejvonu", odnosno da posluša Šekspirove sonete, a nakon toga uslijedio je nastup banjalučkog benda "Elektro duo Psyhos" kao i beogradskih muzičara "The Flesh Community".

Banjalučko studentsko pozorište u Klubu kulture "Bunker" izvelo je predstavu "Ćeraćemo se još" osmišljenu prema motivima iz poeziji Matije Bećkovića, a u izvođenju banjalučkog glumca Dragoslava Medojevića. Istu noć, mališani su ispunili Dječije pozorište RS, gdje je igrana predstava "Tri praseta (Nebožder)" u režiju Nikole Pejakovića.

Koordinator i organizator evropske manifestacije "Noć teatra" u BiH je Bosansko narodno pozorište iz Zenice, koje je za svoju publiku izvelo predstavu "Partija remija", dječiju predstavu "Crvenkapica na zrnu graška" i koncert "Poklon gradu".

Pozorišta i organizacije koje se bave ovom umjetnošću širom BiH u toku ta 24 časa otvorili su svoja vrata publici, a cilj manifestacije je bila promocija pozorišta i svih vrsta umjetnosti.

U sklopu ove manifestacije, u Mostaru je "Lutkarsko kazalište" odigralo predstavu "Bajka o sreći", Izabele Degorske, u režiji Jaroslava Antoniuka, gosta iz Poljske. Narodno pozorište Sarajevo organizovalo je koncert "Note mira" orkestra "Đuzepe Verdi", a na Otvorenoj sceni Obale izveden je komad "Jača" Avgusta Strinberga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije