Pozornica

Marsovci nas uče toleranciji

Marsovci nas uče toleranciji
Marsovci nas uče toleranciji

Premijera predstave "Čovjek sa Marsa" održana je u srijedu veče na pozorišnoj sceni banjalučkog Doma omladine, a u izvedbi Pozorišta mladih DIS.

Prinudnim spuštanjem zbog kvara letećeg tanjira dolazi do upoznavanja marsovca sa prosječnom ovozemaljskom porodicom, čime su parodično prikazane naše navike i ophođenje prema strancima. Režiju ove komedije potpisuje Sanela Janković, dok je autor teksta Dragutin - Guta Dobričina.

Ovaj komad takođe predstavlja svojevrstan ispit mladim glumcima koji pohađaju Školu za film i pozorište u organizaciji DIS-a.

"Radi se o grupi srednjoškolaca koja je prošla desetomjesečni program, zasnovan na skraćenom programu Akademije, koji je prilagođen njihovom uzrastu i interesovanju. Cilj nam je da na ovaj način kanališemo mlade i talentovane ljude koji žele da se bave pozorištem, možda nekada kasnije i ozbiljnije", rekao je na premijeri Novica Bogdanović, umjetnički direktor DIS-a, i dodao da je ovaj kurs sasvim dovoljan da bi se usvojile određene vještine u vezi sa pozorištem, ali i za opštu kulturu.

"U principu sam zadovoljan izvedbom, jer je planirano da ovo bude kruna rada u našoj školi, gdje učimo osnovne stvari koje se tiču glumačkog zanata. Ovom predstavom su mladi dobili priliku i dovoljno prostora da pokažu šta su naučili. Mnogo su napredovali u odnosu na period kada su prvi put došli kod nas", objasnio je Bogdanović, te naglasio da ova škola predstavlja dobru osnova za dalju nadgradnju.

Bojan Novaković, učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole, koji tumači jednu od glavnih uloga, kaže da je zadovoljan kako je predstava protekla, ali da uvijek može bolje.

"Pozorište me oduvijek privlačilo, tako da već godinu dana glumim u DIS-u. Ovo mi je druga predstava, jer sam glumio i u komadu 'Romeo i Julijana'. Volio bih da se bavim glumom, ali vidjećemo kako će sve to ispasti na kraju. U svakom slučaju, imam još godinu dana da odlučim", rekao je Novaković.

Jana Kezić, koja pohađa školu glume devet mjeseci, kaže da joj je ovo prva ozbiljnija predstava.

"Pored glume, bavim se košarkom, a takođe imam i zeleni pojas u karateu. Bez obzira na to, gluma mi je omiljena i jako bih voljela da se upišem na Akademiju jednoga dana", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije