Pozornica

Mladi glumac Ivan Perković premijerno izveo monodramu „Svetozar T'reći”

Mladi glumac Ivan Perković premijerno izveo monodramu „Svetozar T'reći”
Mladi glumac Ivan Perković premijerno izveo monodramu „Svetozar T'reći”

BANJALUKA - Komičnu monodramu "Svetozar T'reći" po tekstu Ljiljane Bralović i u režiji Mihaila Kostadinova u ponedjeljak uveče na podrum sceni u Gospodskoj ulici pred punom salom Banjalučkog studentskog pozorišta izveo je mladi glumac Ivan Perković, osnivač "NASTeatra".

Ovo je ujedno bila i prva zvanična predstava teatra koji je osnovan da u potpunosti afirmiše život i djelo pjesnika Momčila Nastasijevića. Ideja za osnivanja teatra, između ostalog, krije se i u prethodnoj Perkovićevoj monodrami "Pesnik za pesnike". Taj komad govorio je o životu u djelu Nastasijevića, a sa istim u više navrata Perković se predstavio banjalučkoj publici. Ovaj put izveo je nešto sasvim suprotno. Glumac je igrao srpskog seljaka koji se "oprostio od duše" i jedan čitav dan proveo mrtav. Za to vrijeme sve je vidio i čuo, ali nije mogao da vlada tijelom. Najveća želja mu je bila da ga sahrane u novom odijelu koje njegova porodica u tom trenutku nije imala. Ova i mnogo drugih činjenica stvarale su komične situacije kojim je Perković bespogovorno vladao sa scene.

"Volim cirkus kao vid zabave, ali kada ljudi ozbiljne životne situacije pretvore u cirkus, u meni se digne pobuna i neutoljiva želja da ih na neki način kaznim, osudim i ismejem. Kroz Svetozarovo kazivanje iznosim baš to - osudu licemerju, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti", riječi su Liljane Bralović. Tekst Bralovićeve je ranije nosio naziv "Kad umreh onomad", ali zbog smrti reditelja ovaj naziv, kako nam je kazao Perković, postao je neprimjeran, te je glumac predstavu nazvao po glavnom liku.

"Ranija predstava imala je premijeru 2009. godine. Ja sam to kao amater igrao do 2010. dok nisam upisao Akademiju umjetnosti i sad, evo, par godina pošto sam završio studije ponovo sam počeo da je radim pod imenom Svetozar T'reći", kaže Perković, koji je Akademiju umjetnosti završio u Banjaluci, a ljubav prema poeziji Momčila Nastasijevića, u čiju čast je osnovao teatar, nosi iz rodnog Gornjeg Milanovca.

"Jako volim Nastasijevića i on je jednostavno moja relikvija. Gornji Milanovac je njegovo rodno mesto. Ja sam takođe rođen tamo, tako da sam imao pristup informacijama o pesniku koje nažalost nisu poznate široj javnosti. Mnogi naši pesnici su mnogo poznatiji od njega, a imali su neke modele iz svetske književnosti, ali Momčilo Nastasijević je originalan", zaključuje Perković, koji kaže da su se život i djelo njegovog zemljaka ozbiljnije počeli izučavati tek u posljednjih deceniju i po, iako je poznato da je Nastasijević preminuo još davne 1938. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije