Pozornica

"Moje dete" najbolja predstava osmog "Zapleta"(FOTO)

"Moje dete" najbolja predstava osmog "Zapleta"(FOTO)
"Moje dete" najbolja predstava osmog "Zapleta"(FOTO)

BANJALUKA - U izuzetnoj konkurenciji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 08", kako je to zapisao žiri a punom salom u proteklih sedam dana potvrđivala publika u Gradskom pozorištu "Jazavac", nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je komadu "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Stručni žiri, koji su činili Dragana Purković-Macan, diplomirani scenograf, Željko Mitrović, diplomirani glumac, Marko Misirača, diplomirani reditelj, za svoju odluku naveo je više razloga...

"Bolne i aktuelne teme kojima se bavi, dramaturške i rediteljske zaokruženosti predstave, izuzetno posvećene i angažovane igre čitavog ansambla predstave, ali posebno zbog empatije pisca, reditelja i ekipe predstave prema problemima likova u komadu i nade koju nam autori predstave pružaju i pored izuzetno mračne i destruktivne atmosfere u samoj priči", zapisao je žiri o nagrađenoj predstavi "Moje dete", koja je u četvrtak veče zatvorila takmičarski program festivala. Komad nam donosi tešku, realističnu priču o sudbini jedne romske porodice i samim tim hiperbolu problema sa kojima se svi mi manje ili više susrećemo.

"Priča o Romima u Srbiji je priča o samoj Srbiji", zapisala je rediteljka predstave Ana Đorđević, koja pored režije potpisuje i adaptaciju teksta Stojana Srdića, inače dramskog pisca iz Glamoča, sa dugogodišnjim mjestom boravka u Beogradu. Ansambl nagrađene predstave čine: Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin, Mladen Sovilj i Jovana Gavrilović, dok je ova posljednja odnijela još jednu nagradu u BDP-u. Gavrilovićeva je, naime, po odluci žirija za ulogu Ranke proglašena najboljom glumicom festivala.

"Ulogu djevojčice u romskoj porodici koja prerano, preko noći bolno sazrijeva, mlada i perspektivna glumica Jovana Gavrilović donosi nam na scenu gotovo u jednom dahu, sa izuzetnom mjerom i osjećanjem za emociju, gotovo nevjerovatno, naturalistički uvjerljivo, balansirajući potresno i duhovito, nalazeći pravi izraz kako da odigra ovu ulogu a da ne sklizne u banalno i patetično", obrazložio je žiri. Pored nagrada žirija, kao što je poznato, svake večeri poslije predstave glumce nagrađuje i publika, a nakon izvedbe predstave nagradu publike za glumicu večeri dobila je Ivana Nikolić, koja je sjajno odigrala ulogu Mirke, Rankine majke.

"Mislim da je problem majčinske brige univerzalan i svaka majka će za svoje dete sigurno izabrati ono što je bolje. Romske majke samo imaju veće izazove, veća iskušenja i veće probleme", kazala je Nikolićeva, koja je zajedno s cijelim ansamblom nagrađena najvećim aplauzom na festivalu. To potvrđuje neobičnu činjenicu u vezi sa "Zapletom" - da se ukusi žirija i publike podudaraju možda više nego na drugim manifestacijama ovakve vrste. O predstavi "Moje dete" pričali smo i sa Jelisavetom Orašanin, koja jedina ne igra na romskom dijalektu i romskim slengom, ali zbog toga ima četiri uloge u predstavi.

"Posle ove predstave ljudi ne izađu ravnodušni i dobro razmisle da li će nekome na semaforu dati dinar ili pomoći, odnosno dati da pojede nešto", kazala je Orašaninova, čija je jedna od uloga vezana za birokratiju, nemoćnu da pomogne silovanoj romskoj djevojčici.

"Jedan od problema svih nas jeste baš ta birokratija, zapravo mnogi osećaju neku apatiju prema Romima, ali ne mogu da im značajnije pomognu zbog slepoće i sporosti birokratije", zaključila je glumica.

Pored nagrade za najbolju glumicu, žiri festivala nagradio je i najboljeg glumca, a nagrada je pripala Dimitriju Diniću za ulogu Zelenog u predstavi "Nebeski odred" Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića u režiji Mije Knežević u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

"Mladi glumac Dimitrije Dinić se izdvojio u inače jako dobrom i kompaktnom brojnom muškom ansamblu, prikazujući nam, sa svim manama i simpatijama jednog od nesrećnika, osuđenih na skoru smrt u Nebeskom odredu, sitnog lopova, sanjara i gubitnika koji nosi masku grubosti, ali otkriva i svoju poetsku dušu u kritičnim i teškim momentima", stoji u odluci o nagradi. Nagrade, kako to tradicionalno biva, najboljim glumcima i autorima najbolje predstave uručuju se posljednjeg dana festivala. Nakon zaključenja ovog broja "Nezavisnih" ovaj put to je trebalo da se dogodi u petak uveče prije koncerta Gradskog tamburaškog orkestra, koji je isto tako trebalo da označi svečani kraj, slobodno možemo da kažemo, još jednog i te kako uspješnog festivala mladog glumca. Nakon izvedbe predstave "Malo dete" u četvrtak veče publika je imala priliku i da se druži sa glumcem Enisom Bešlagićem u programu koji je vodila mlada glumica Belinda Božičković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije