Pozornica

"Mostovi kulture" spajaju srpska i BiH pozorišta

"Mostovi kulture" spajaju srpska i BiH pozorišta
"Mostovi kulture" spajaju srpska i BiH pozorišta

MRKONJIĆ GRAD, BUGOJNO - U okviru projekta “Mostovi kulture”, Gradsko pozorište Mrkonjić Grad i Teatar Fedra Bugojno, 25. i 26. jula gostuju u Šidu.

Osim mrkojnićkog i bugojanskog, u projektu, kao partnerska pozorišta učestvuju i gradska pozorišta iz Šida i Sente. Od aprila, ova četiri teatra razmjenju iskustva i predstave, pokazujući da je najbolji most medju ljudima pozorišna umjetnost.

“Sve predstave koje igraju u okviru projekta su društveno angažovane, sa temama koje se tiču svih nas, jer publika ne smije ostati ravnodušna na nasilje nad ženama, manipulaciju medija, lažnim poimanjem demokratije, - izjavila je Dubravka Nikolić, menadžer projekta, navodeći primjer da predstavu “Trag ljudskih zuba”, koju je odigrala Kamerna scena “Mika Antić” iz Sente u Mrkonjoić Gradu i Bugojnu prije dva mjeseca, još uvijek tema razgovora među građanima.

“Mi volimo da se našalimo riječima: Putovanja su najljepši dio našeg teatra, još da samo ne igramo te predstave, ali u ovoj šali, koju amateri sebi mogu da priušte, stoji jedna velika istina koju su mnogi zaboravili – da je upravo druženje između pozorišta, kontakt, razmjena iskustava i ideja, najveće bogatstvo koje iz pozorišnih pohoda donosimo. Mi smo, i u okviru ovog projekta, i prije njega, a nadamo se u budućnosti, toliko dobrih ljudi upoznali, da smo jedna od najbogatijih trupa u BiH.” – izjavio je za Nezavisne novine Vahid Duraković, direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno.

Ova dva pozorišta najavljuju i premijeru koprodukcijske predstave “Draga Jelena Sergejevna”, u septembru, koja će, kako kažu, biti kruna šestomjesečnog rada na projektu .

“Tematika predstave je možda aktuelnija nego ikad, jer otvara pitanje moralnih vrijednosti novih generacija i mogućnosti prosvjetnih radnika u vaspitanju djece, jer stvarnost koju živimo sve više podsjeća na repliku iz teksta “U slasnije ždranje, u toplije krzno“, rekla je Dubravka Nikolić.

Projekat finansiraju UNICEF i UNESCKO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a on je samo dio projekta “Dijalog za budućnost” nastao udruženim sredstvima Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije