Pozornica

"Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla": Razbudili uspavane

"Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla": Razbudili uspavane
"Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla": Razbudili uspavane

BANJALUKA - Predstava "Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla", satira o savremenim političkim, ekonomskim i socijalnim procesima, autora i režisera Harisa Pašovića, gostovala je u ponedjeljak naveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) u Banjaluci.

Predstava je nastala u koprodukciji "East West Centra" i Bosanskog narodnog pozorišta (BNP). Kroz likove Muje, Fate i Sulje dočarava se odraz društva u našoj zemlji koje i dalje "visi na niskim granama". Dopuna ovoj satiričnoj izvedbi je pjesma za koju je  muziku i tekst napisala grupa S.A.R.S., a koju glumci Džana Džanić i Saša Handžić pjevaju.

Kroz priču Mujo i Fata, kao antologijski junaci svih viceva i šala o "glupim Bosancima", dolaze do realnih i ličnih problema svih građana BiH koje nam na humorističan način, kroz viceve i šale, iznose mladi glumci.

Ako je suditi po reakciji publike, onda je ovaj pozorišni komad postigao svoj cilj, a to je da je bar malo "razbudio" uspavane građane. U više navrata publika je aplauzima i gromoglasnim smijehom nagrađivala odigrane scene i dijaloge glumaca.  Komične, a često crnohumorne scene, smjenjuju se sa izvrsnim songovima.

U predstavi se prikazuje i kratki lirski dokumentarni film o teškom životu običnih ljudi u BiH,  radnika, rudara, učenika, domaćica i nezaposlenih. Svi oni se bukvalno bore za opstanak. 

"To je kratki igrani film 'Jedan lijep film' snimljen prema pripovijeci Gijoma Apolinera. To je fascinantna priča u prvom licu autora filma, Suljo  koji putem raznih mahinacija snima bizarne ekskluzivne snimke. Glad za većom ekskluzivnošću vodi njega i druge autore filma da izvrše stvarnu otmicu, prisile jednog običnog čovjeka na zločin, sve to snime i zatim prikažu", kazao je autor komada Haris Pašović.

Napomenuo je da javnost prihvata film sa velikim oduševljenjem, autori filma ne snose nikakve posljedice za ono što su učinili, nego se izuzetno obogate.

Iako je ova priča jednog od najvećih evropskih pisaca prošlog vijeka  napisana 1907. godine, ona djeluje kao da je napisana danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije