Pozornica

NP RS otvara vrata mladim glumcima

NP RS otvara vrata mladim glumcima
NP RS otvara vrata mladim glumcima

BANJALUKA - Kao prateći program, u okviru ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Teatar festa "Petar Kočić" na istoimenoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), od 18. do 23. maja biće održan Festival monodrame.

Riječ je o predstavama mladih glumaca do 30 godina, kojima je monodrama na regionalnim akademijama umjetnosti bila sastavni dio diplomskih i master radova, a kojima će prvi put na najvećoj pozorišnoj smotri u Republici Srpskoj, NP RS zajedno sa selektorkom Ljiljanom Čekić, otvoriti vrata.

Nakon što je danas saopštila selekciju festivala, Čekićeva je kazala da će ulaz na monodrame biti besplatan, te da će se iste igrati po završetku takmičarskih predstava i okruglih stolova, koji će ove godine umjesto na sceni "Petar Kočić" biti održani u probnoj sali pored foajea u prizemlju pozorišta. Čekićeva je istakla i to da Teatar fest od ove godine dobija značajnu komponentu u kojoj će aktivno promovisati glumačku umjetnost mladih diplomaca.

"Monodrama, kao scenska forma koja od pojedinca zahtijeva najkompleksniji i najteži umjetnički angažman, kao i virtuozno poznavanje glumačke vještine, posljednjih godina se javlja kao učestalo scensko ostvarenje među umjetnicima najmlađih generacija", kazala je Čekićeva.

Dodala je da je od 20 pogledanih predstava izabrala šest, te da joj je najveći i jedini kriterijum pri odabiru bio kvalitet.

 

 

Selekcija Festivala monodrame

 

1. "Oprostite, molim Vas, mogu li da prođem?" autorski projekat Tijane Jovanović, Akademija umjetnosti, Banjaluka

 

2. "Svetozar T'reći", Ljiljane Bralović, u izvođenju Ivana Perkovića, "Nasteatar", Gornji Milanovac

 

3. "Rod i dom", Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića, u izvođenju Irfana Kasumovića, "Teatar Kabare", Tuzla

 

4. "Bog da prosti", po motivima romana Dragoslava Mihailovića "Petrijin venac" u izvođenju Anite Stojadinović, Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

 

5. "Kosovo, o, čudesa Božjih sudbina" u izvođenju Đurđe Vukašinović i režiji Belinde Božičković, "Teatar Mačak" Banjaluka

 

6. "Suvišan čovek", autorski projekat Stevana Šerbedžije, po motivima "Zapisa iz podzemlja" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Trebinje

 

 

Objavljena selekcija Festivala monodrame, koji će biti održan u okviru 20. Teatar festa

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije