Pozornica

NP Sarajevo osvojilo dvije nagrade na Festivalu komedije u Skoplju

NP Sarajevo osvojilo dvije nagrade na Festivalu komedije u Skoplju
NP Sarajevo osvojilo dvije nagrade na Festivalu komedije u Skoplju

SARAJEVO - Narodnom pozorištu Sarajevo pripale su dvije nagrade na Međunarodnom festivalu komedije "Gola mesečina" u Skoplju, gdje se ova institucija kulture tamošnjoj publici predstavila komadom "Balkanski špijun u Sarajevu".

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Ejli Bavčić-Tarakčija, a Nagrada za najbolju režiju Sulejmanu Kupusoviću (1951.-2014.).

Na ovogodišnjem trećem festivalskom izdanju u konkurenciji je bilo sedam predstava, a stručni žiri dodijelio je četiri nagrade - Nagradu za najboljeg glumca, Nagradu za najbolju glumicu, Nagradu za najbolju režiju i Grand Prix nagrada za najbolju predstavu.

Predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" Dušana Kovačevića, u režiji Sulejmana Kupusovića, izvedena je na otvorenoj sceni postavljenoj u sportskom centru "Novo Lisiče" pred više od 1.000 gledalaca.

Ova drama praizvedena je 1983. godine u Vršcu i jedna je od prvih komedija ovog autora, u kojoj se može vidjeti satirična farsa, ali i primjese političke drame.

Nosilac radnje je Sabahudin Čvorović koji živi i radi po svom principu da je sve suprotno od onoga kako ustvari izgleda. Živi sa suprugom Danicom, bratom Buđonijem, kćerkom Sanjom i El Salemom Žorž Trebom, podstanarom koji se pojavljuje kao balkanski špijun, i za koga Sabahudin vjeruje da je opasan za državu i da je agent koji traga za državnim tajnama.

Uloge su ostvarili Izudin Bjarović, Ejela Bavčić-Tarakčija, Merima Lepić, Milan Pavlović i Aldin Omerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije