Pozornica

Nagrađena Tanja Stupar-Trifunović

Nagrađena Tanja Stupar-Trifunović
Nagrađena Tanja Stupar-Trifunović

BANJALUKA - Banjalučka književnica Tanja Stupar-Trifunović, autorka knjige "Šta misle varvari dok doručkuju", nagrađena je četvoronedjeljnim boravkom u Beču kao jedina književnica iz BiH koja je ušla u uži izbor za književnu nagradu istočne i jugoistočne Evrope.

"Već sama činjenica da sam se našla u konkurenciji za ovu književnu nagradu značila mi je puno, priznanje boravkom u Beču je zaista iznenađenje, a svako prijatno iznenađenje je dobrodošlo", kaže Stupar-Trifunovićeva, koja radi kao novinarka u "Nezavisnim novinama".

Književna nagrada za istočnu i jugoistočnu Evropu - Bank Austria Literaris, u ukupnoj vrijednosti od 100.000 evra, spada u nagrade s najvećim fondom koje se dodjeljuju za književnost na svijetu, a dobio ju je slovački pisac Agda Bavi Pain za knjigu "Kraj svijeta".

Između 800 tekstova stručni žiri, na čelu s predsjednikom međunarodnog P.E.N. kluba Jiržijem Grušom, odabrao je 25 naslova, među kojima su izabrani pobjednici. 

Na drugom i trećem mjestu našli su se Srđan Valjarević iz Srbije s knjigom "Komo" i Palmi Rančev iz Bugarske s djelom "Malo sreće za kasnije".

Ove godine kandidati su se takmičili i za posebnu nagradu za poeziju, koja je dodijeljena slovačkom pjesniku Rudolfu Juroleku za knjigu "Život je moguć". Nagrađeni radovi tri glavna pobjednika prevedeni su na njemački jezik i objavljeni od strane "Wieser Verlaga" uz podršku KulturKontakta Austria.

Pobjedniku će biti uručena i novčana nagrada u iznosu od 7.500 evra, a tekstovi nagrađenih zajedno s tekstovima sedam autora iz užeg izbora biće prezentovani u serijama javnih čitanja u Beču.

Četvoronedjeljnim boravkom u Beču su, pored Tanje Stupar-Trifunović, nagrađeni i: Katarina Marinčić iz Slovenije, Sigitas Parulskis iz Litvanije, Ion Manolesku iz Rumunije, Aleksej Ivanov iz Rusije, Peter Semolič iz Slovenija i Eugenius Kačiši-Dicki iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije