Pozornica

Nakon 63 godine tuzlansko pozorište u novom ruhu

Nakon 63 godine tuzlansko pozorište u novom ruhu
Nakon 63 godine tuzlansko pozorište u novom ruhu

TUZLA - Daske koje život znače Narodnog pozorišta u Tuzli ovih dana odišu novom svježinom s obzirom na to da je ova kulturna institucija obnovljena nakon 63 godine. Sredstva je obezbijedio grad Tuzla od naknade koju dobija zbog zagađivanja okoliša od Termoelektrane.

Riječ je o 375.000 KM koje su utrošene za rekonstrukciju krova, nabavku novih stolica, novih akustičnih kutija i nove scene.

"Ovo je najznačajnija i najveća investicija u jednu kulturnu ustanovu zadnjih decenija u državi. I stoga je ova investicija još značajnija. Mislim da je već opravdala sredstva", kazala je Svjetlana Kakeš iz Uprave grada Tuzle.

Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla, smatra da je nova scena veoma bitna.

"Uradili smo sigurnost scene u smislu da su atestirani svi cugovi, atestirana je kompletna scena, što prije nije bio sučaj. Bilo je vrlo teško kada postavljamo određene kulise, određene stvari na cugove", pojasnio je direktor i dodao da još ima puno sitnih radova u narednom periodu.

Jedan od glumaca, Milenko Iliktarević kazao je da uslovi rada do sada nisu bili dobri u ovoj kulturnoj instituciji, koja je osnovana 1949. godine.

"Imali smo loš pod scene, loša sjedišta, bilo je puno prašine i glumci su morali da igraju u takvom okruženju. Bilo je dosta prehlada i propuha", istakao je Iliktarević i naglasio da očekuje tuzlansku publiku u većem broju u sada boljim uvjetima.

"Treba možda proći jedno dvije predstave da bismo mogli vidjeti kako funkcioniše sada ovaj novi ambijent. Normalno, treba publika. Znači, prazna sala, bez publike, nije ništa. Kao što ni scena bez glumaca nije ništa", kroz smijeh priča glumac. Njegov mladi kolega Nedim Malkočević nada se mladoj publici.

"Mislim da je sada ovo jedan reprezentativan objekat. Mislim da je trend i 'in' doći u pozorište, tako da bih pozvao ljude da dođu, da nauče nešto novo, da ne budu na ulici. Iako rade bez krojača, šminkera - vlasuljara, jednog majstora tona, bez šefa zajedničkih službi, umjetničkog direktora, garderobera i jednog glumca, tuzlanski glumci puni su entuzijazma", istakao je Malkočević. Na scenu se vraćaju polovinom februara premijerom predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf?".

Kroz ovo pozorište u protekloj godini prošlo je 40.000 posjetitelja, a planovi za ovu godinu su brojni. Jedan od najvećih projekata je organizovanje Evropskog festivala teatra sa učešćem domaćih i teatara iz inostranstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije