Pozornica

Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja

Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja
Foto: N.N. | Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja

BEOGRAD - Srbi su knezu Mihailu dali najljepšu ulicu u Beogradu, ali su ga prije toga ubili. Ovako je narator Dragan Nikolić zaključio emisiju "Kneževina Srbija", rađenu po scenariju Milovana Vitezovića. Pored ulice, Srbi su Mihailu Obrenoviću u centru Beograda podigli i velelepni spomenik na konju, tako da je njegov pogled, odnosno pogled nepokretnog kulturnog dobra okrenut ravno u najvelelepniju zadužbinu ovog kneza.

Riječ je, naravno, o Narodnom pozorištu. Zbog već pomenutog ubistva, nažalost, zgradu Narodnog pozorišta knez Mihajlo nije uspio da vidi završenu. Narodno pozorište, osnovano 1868, iste godine kada je i ubijen knez, u zgradu na današnjem Trgu Republike uselilo je godinu dana poslije. Od tada do danas gotovo svi oni koji su vrijedili u srpskom glumištu, računajući reditelje i dramske pisce, radili su ili bar gostovali u ovom pozorištu. Ove godine, kada Narodno pozorište obilježava 150 godina postojanja, Uprava kuće odlučila je da jubilej obilježi premijerama domaćih autora.

Kako nalaže i neko nepisano pravilo, prva premijera u godini jubileja biće premijera možda i najveće zvijezde ovog pozorišta iza dasaka koje život znače, a zasigurno jednog od najvećih srpskih dramskih pisaca - Branislava Nušića.

Naime, Nušićevu "Ožalošćenu porodicu" ovaj put na Veliku scenu Narodnog pozorišta postaviće jedan od najznačajnijih evropskih reditelja Jagoš Marković.

Premijera je najavljena za 19. januar, a u podjeli uloga se nalaze: Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić. Ansambl, koji tumači dobro poznate junake, sa rediteljem Markovićem radi još od oktobra prošle godine, a prema njegovim riječima sve je spremno za premijeru. Marković je i otkrio kako Nušićeve junake vidi danas...

"I amoralni i gramzivi i bedni i nakazni, ali su i neodoljivo vitalni. I šarmantni i nekako su večni. Jesu ološ, ali i ljudi su. I sad tu, kada završimo priču o moralu, dođemo do duha koji ima ovaj narod, koji će nas spasiti, sigurno", kazao je Marković, naglašavajući da je "Ožalošćena porodica" filigrantsko iščitavanje ovdašnjeg mentaliteta. Možda baš onog mentaliteta koji i ubija svog vladara, a potom po njegovom imenu naziva najljepšu ulicu i diže mu jedan od najvelelepnijih spomenika.

"Ja ne mislim da pozorište treba da bude, ne daj bože, prekopirano s ulice. Ono nije aktuelno, što je aktuelno to je i banalno. Dnevne novine treba da su aktuelne. Ovde je nešto drugo. Naravno, postoji horizontalno i vertikalno. I ovo vreme i ovaj trenutak, naravno, ali postoji vertikala, postoji večnost. Zato je Nušić veliki pisac", zaključio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije