Pozornica

Njujorške opere dostupne građanima BiH

Njujorške opere dostupne građanima BiH
Foto: N.N. | Njujorške opere dostupne građanima BiH

SARAJEVO - Nakon opera "Aida" Đuzepea Verdija i "Samsona i Dalile" Kamija Sen-Sansa koje je sarajevski Kamerni teatar 55 uživo prenosio iz njujorške Metropolitan opere, sljedeća opera koju će sarajevska publika u živom prenosu iz Njujorka imati priliku da pogleda jeste Pučijeva "Djevojka sa zapada", koja je na repertoaru u subotu s početkom u 18.55.

Kamerni teatar 55, naime, dobio je licencu i jedini je u Bosni i Hercegovini u prilici da na ovaj način vrši žive prenose u visokoj rezoluciji premijera i opera iz Metropolitan opere u Njujorku. Ovaj projekat Kamerni teatar 55 uspio je ostvariti uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a nešto više o tome za "Nezavisne" govorio je Mirza Muzurović, stručni saradnik za produkciju i marketing pomenutog sarajevskog pozorišta.

"Kao jedini iz BiH uključili smo se u taj projekat koji se radi širom svijeta i time ovdašnjoj publici omogućili da može uživo biti sa svima onima koji su u Njujorku u tom momentu i takođe sa svim ljudima diljem planete koji u tom trenutku prate uživo prenos iz Metropolitan opere", kazao je Muzurović, dodajući da je veliki broj stranaca koji žive u Sarajevu, ali i dobar dio bosanskohercegovačkog građanstva zainteresovan za ove prenose. Tako je bar bilo, tvrdi on, tokom prva dva prenosa.

"Na premijernom izdanju Verdijeve 'Aide' bilo je puno, tražila se karta više. Veliki broj predstavnika diplomatskog kora, takođe, bio je prisutan i činjenica je da smo na neki način pogodili s ovim projektom, odnosno da je publika prepoznala vrijednost svega, iako još ima malo skepse kako sve to izgleda putem ekrana, jer glumci ipak fizički nisu prisutni na sceni", kaže Muzurović, ističući da je publika Kamernog teatra 55 privilegovana jer uživo može da prati šta se dešava na velikoj njujorškoj sceni. U toku ove repertoarske sezone, dodao je Muzurović, publika će imati priliku uživo da vidi ukupno deset opera iz Njujorka.

"Analiziraćemo na kraju ove repertoarske sezone kako sve to skupa izgleda, pa ćemo vidjeti šta dalje. U svakom slučaju, Kamerni teatar 55 ima ugovor do kraja 2020. za prenose Metropolitan opere", zaključuje Muzurović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije