Pozornica

"Noć muzeja" obilježena i u Trebinju

"Noć muzeja" obilježena i u Trebinju
"Noć muzeja" obilježena i u Trebinju

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju obilježena je manifestacija "Noć muzeja" u okviru koje su organizovani kulturni programi i otvorene postavke za posjetioce.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak otvorio je manifestaciju "Noć muzeja" koju već deset godina organizuje Muzej Hercegovine.

Banjak je istakao da je Hercegovina prostor velikog kulturnog bogatstva, mnogo većeg nego što je to bilo koja druga regija u Republici Srpskoj i BiH, te da je skladu sa tim i ponuda Muzeja Hercegovine, koja svojim eksponatima ne ostavlja ravnodušnim ni posjetioce iz zemalja sa razvijenijom djelatnošću ove vrste.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grijuć istakla je da ova ustanova, otvarajući svoja vrata za posjetioce postaje dio evropske porodice muzeja, a Trebinje evropskim gradom.

"Manifestacija postoji najviše zbog mladih da bi preskočili kafiće i klubove, te to veče proveli vrijeme i zabavili se u muzeju. Ovim želimo da pokažemo da muzeji nisu mrtve institucije i da i oni mogu da budu zabavni", istakla je Grujićeva.

Program ovogodišnje manifestacije počeo je predavanjem "Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji", iz knjige "Mozaik u Srbiji 1950–2015", autora Olivere Gavrić Pavić, nakon čega je otvorena i izložbe mozaika, crteža i printova "Mozaik praksis", koja kroz radove akademskih umjetnika Ivana Pavića, Olivere Gavrić Pavić i Dragana Vasića prezentuje primjere savremene mozaičke prakse.

U zabavnom dijelu programa učestvovao je trebinjski rok sastav "Krugovi u žitu" koji je priredio koncert u dvorištu ustanove.

Sve postavke ove ustanove do ponoći su bile otvorene za posjetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije