Pozornica

Nova sezona NP RS: "Korak dalje" u vremenu

Nova sezona NP RS: "Korak dalje" u vremenu
Nova sezona NP RS: "Korak dalje" u vremenu

BANJALUKA - Premijerom predstave "Sat tokom kojeg ništa nismo znali jedni o drugima" Petera Handkea, u režiji Mladena Materića, 18. oktobra će početi 86. sezona Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci.

Pod sloganom "Korak dalje" posjetioci ove pozorišne institucije će imati priliku da uživaju u još nekoliko novih komada, gostovanjima pozorišta iz drugih zemalja, ali i da gledaju i tehnički bolje predstave s obzirom na to da je NP RS za ovu sezonu pripremilo i niz tehničkih novina.

Nenad Novaković, direktor NP RS, kazao je da je komad Petera Hendkea rađen u koprodukciji sa francuskim pozorištima zbog interesa i potrebe da s tom predstavom naprave iskorak u kulturnoj diplomatiji, odnosno da igraju negdje vani.

"Ugovor je potpisan tako da ona igra u najmanje dva navrata po sedam do 15 dana u Francuskoj, što je veliki iskorak za naše pozorište i naše glumce.

Riječ je o predstavi bez teksta, dakle neverbalni teatar kroz koji ćemo pokušati da prikažemo šta sve možemo da uradimo u jednom danu, jedni prema drugima. Pokušaćemo ispričati istoriju događanja i zbivanja u našem gradu i našoj regiji", naveo je Novaković.

Otkrio je i da je odmah nakon premijere ove predstave planirana i banjalučka premijera predstave "Srodne duše", rađene po motivima Aristofanovih komedija "Žabe" i "Ptice", a koja je nastala u koprodukciji NP RS s Narodnim pozorištem iz Tuzle i "Grad teatrom Budva".

"Počeli smo i pripreme za predstavu na maloj sceni, bez obzira na sveopštu besparicu koja ni nas ne zaobilazi. Radimo kao da živimo u najsrećnija vremena, jer je pozorište upravo iluzija da je nešto lako", dodao je Novaković.

Na pitanje o mogućnostima proširivanja glumačkog ansambla Novaković je kazao da za takvo nešto, nažalost, trenutno nema prostora, jer su limitirani budžetom, te sve što mogu je da povremeno angažuju mlade ljude sa banjalučke Akademije umjetnosti.

"Ono što smo uspjeli da pripremimo za novu sezonu jesu tehničke inovacije, jer smo poslije 30 i više godina kompletno osposobili tehnički dio naše scene. Postavili smo kompletnu novu tehničku opremu na scenu NP RS i to je sve urađeno sa stručnjacima iz Banjaluke. Za novu predstavu smo proširili scenu za više od tri metra i prvi put u BiH dolaze inteligentni reflektori koji programirano prate događanja na sceni", istakao je Novaković.

Prema njegovim riječima, i dalje im je cilj da što veći broj ljudi dođe u pozorište, a posebnu pažnju će posvetiti đacima i studentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije