Pozornica

Novaković: Opstajemo i živimo zahvaljujući vjernoj publici

Novaković: Opstajemo i živimo zahvaljujući vjernoj publici
Novaković: Opstajemo i živimo zahvaljujući vjernoj publici

BANJALUKA - Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da pozorište danas na ovim prostorima živi i opstaje zahvaljujući vjernoj publici i ljudima koji prate rad ove kulturne ustanove.

Novaković je istakao da je 27. mart, Međunarodni dan pozorišta, prilika da se i ostalima skrene pažnja na značaj pozorišne umjetnosti i ulaganja u njeno podizanje na što viši nivo.

"Zahvaljujući našoj vjernoj publici mi u ovim za kulturu i pozorišnu umjetnost zlim vremenima opstajemo i tu smo gdje jesmo", rekao je Novaković Srni.

On je naveo da se u Narodnom pozorištu Republike Srpske svake godine odigra oko 205 predstava, ne računajući gostujuće predstave.

"Ako tome dodamo i predstave teatara koji gostuju kod nas, onda možemo reći da u pozorištu svaki dan igra poneka predstava. Iz toga možemo zaključiti da je naš posao crnački i ubitačan, jer malo koji teatar u regionu radi tim tempom", rekao je Novaković.

Ističući da se sve turbulencije u društvu i te kako odražavaju na kulturu i kulturni proizvod, Novaković je naveo da se to se naročito odnosi na vizuelne umjetnosti, koje od naroda i sredine u kojoj živi traže ozbiljnu podršku u vidu ljubavi, iz koje se rađaju prava djela i prave vrijednosti.

"Da bismo se odbranili od turbulencija, pokušali smo da napravimo iluziju, sa skafanderom u njoj, kojim se branimo od mogućih negativnih uticaja politike na pozorište i kulturu. Koliko u tome uspijevamo – to je stvar procjene", rekao je Novaković.

On  smatra da za sada pozorište ima dobre zaštitne mehanizme, kako politika ne bi mogla bitno uticati na dešavanja i kretanja u pozorišnoj umjetnosti.

Novaković je ocijenio da je Banjaluci, kao sjedištu Republike Srpske, potrebna i nova, velika, ozbiljna pozorišna i multifunkcionalna sala, koja bi mogla da odgovori potrebama glavnog grada Republike.

"To znači da bi u toj sali mogla da se odigra i pozorišna, ali i baletska predstava, opereta, zatim filharmonijski, ali i svi koncerti umjetnika koji zavređuju da dođu na daske koje život znače", rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, Narodno pozorište Republike Srpske obilježiće 27. mart, Međunarodni dan pozorišta,  izvođenjem  monodrame  NASTeatra "Pjesnik za pjesnike – Momčilo Nastasijević".

Misionarsku poruku, dodao je on, koja se taj dan čita u svim pozorištima, pročitaće glumica Narodnog pozorišta LJiljana Čekić.

"Dali smo priliku pjesnicima da glumcima budu ozbiljna konkurencija i obilježe Dan pozorišta u Nacionalnom teatru", rekao je Novaković.

Monodrama "Pjesnik za pjesnike - Momičilo Nastasijević" u izvođenju Ivana Perkovića biće odigrana sutra u 20.30 časova na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije