Pozornica

Novo gledanje djece sa stanice "Zoo"

Novo gledanje djece sa stanice "Zoo"
Novo gledanje djece sa stanice "Zoo"

TREBINJE - Predstavom "Zoo" Dramskog studija DADA, Kazališne družine "Pinklec" i Centra za mlade iz Čakovca, Festival festivala u Trebinju je uveliko ušao u drugu polovinu jer do kraja i konačnog proglašenja pobjednika ostale su samo još dvije predstave - iz Vranja i Berana.

Predstava rađena prema motivima romana "Mi djeca s kolodvora ZOO" govori o trenutnim problemima tinejdžera u društvu, koje polako, ali sigurno gubi istinske vrijednosti, u kome tehnologija čini život lakšim, ali, kako je nakon predstave i istaknuto, propada onaj kulturni i zdravi život, a grupa tinejdžera svoje ostvarenje traži u virtuelnom svijetu, posežući za alkoholom i drogama.

Ideju, koju su osmislili Saška Rakef dramskim tekstom i režiser Davor Dokleja, realizovali su mladi glumci iz Čakovca izuzetno dobrom igrom i neobičnim izvođenjem, gdje se radnja odvija u sredini gledališta, a publika sjedi na pozornici i okolo, što je ostavilo dobar utisak u Trebinju.

Zanimljivo je da su na tekstu, osim Dokleje i Rakefove, radili i glumci, ali u saradnji sa doktoricom školske medicine u Čakovcu, jer se problematika bolesti zavisnosti i otuđenja kod omladine pojavljuje sve ranije i ranije.

"Mladi ljudi iz Čakovca su odgovorno, sa sinergijom, odradili posao i pokazali da nisu izgubljena generacija.

Slika koju pokazuju daje  do znanja da je reditelj želio nestandardni scenski prostor, ambijent je bio drugačiji i pokazano je nešto novo, a sami glumci su uspješno predstavili jednu izgubljenu generaciju, igrajući bez praznog hoda, a srca su kucala od početka do kraja", bio je slikovit nakon predstave crnogorski reditelj Dragan Koprivica, kome je veoma dobro poznat rad s omladinom.

Jedinstveni utisak trebinjske publike, međutim, nije bilo preveliko oduševljenje, iako se svi slažu da su mladi glumci dobro iznosili probleme i uzroke problema modernog društva i društvenih tranzicija.

I za utorak veče je predviđena predstava koju izvodi dosta mlad ansambl iz Pozorišta "Bora Stanković" Vranje, a u pitanju je "Vođa" Radoja Domanovića, dok se večeras (srijeda), posljednje festivalske večeri, kada se očekuje i proglašenje najboljih, predstavlja Centar za kulturu iz Berana sa komadom Žorža Fejdoa "Idemo u lov", u režiji Gorana Bjelanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije