Pozornica

Nušić danas ništa novo ne bi imao da kaže

Nušić danas ništa novo ne bi imao da kaže
Foto: N.N. | Nušić danas ništa novo ne bi imao da kaže

TREBINJE - Nušić bi poludeo kad bi, kojim slučajem, mogao da vidi svoje likove kako su se pobunili i došli da traže pravdu za sebe, da ga grde zašto ih je opisao takvim kakvi jesu, smatra glumica Aneta Tomašević.

Ona je jedna od protagonistkinja predstave "Nušićev optimalan broj", koja je u srijedu izvedena, u okviru pretposljednje večeri festivala "Dani malih stvari", u Kulturnom centru u Trebinju.

Ovaj komad je svoje premijerno izvođenje doživio upravo u Trebinju 2015. godine. I ovaj put publika ju je prihvatila s oduševljenjem. Predstava je koprodukcija Scene "Maska" iz Šapca i trebinjske Kulturne scene "Male stvari", a njeno nastajanje potpomognuto je od strane Kulturnog centra Trebinje.

Teme Nušićevih djela, kao i njegovi likovi, i danas se prepoznaju među nama.

"Da je Nušić danas živ, mislim da više ništa novo ne bi imao da kaže, da je sve ovo što se dešava danas on opisao još pre 100 godina. A publika prepoznaje glavne likove", smatra Tomaševićeva.

Pored nje, u predstavi se pojavljuje i sam reditelj, Ivan Tomašević, u ulozi Branislava Nušića, a nekoliko likova ovog komediografa dočarao je trebinjski glumac Željko Milošević.

U predstavi se glumci poigravaju s momentima i dijelovima tekstova Branislava Nušića i stavljaju ih u kontekst nove fabule. Postavlja se pitanje koliko bi se Nušić, da je živ, danas preispitivao kako je šta i o kome pisao.

"Posljedica toga su Nušićevi likovi koji dolaze do njega da traže da ih prepravi, da budu bolji i nude mu razne dilove, što je apsurdno, ali je Nušić tako pisao", rekao je Ivan Tomašević.

Sinoć, posljednje večeri festivala "Dani malih stvari", trebalo je da bude izvedena predstava "Život je loto", beogradskog pozorišta "Carte Blanche", a nakon nje glumica Ena Radovanović iz Kruševca trebalo je da izvede svoju monodramu "Da sam ja pozorište".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije