Pozornica

Objavljen konkurs za takmičarski program "Lut festa"

Objavljen konkurs za takmičarski program "Lut festa"
Objavljen konkurs za takmičarski program "Lut festa"

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" objavio je konkurs za takmičarski program 18. festivala koji će biti održan od 15. do 19. maja u Istočnom Sarajevu.

"Moto ovogodišnjeg festivala je `Lutkarski bal punoljetstva`. Festival, na kojem će učestvovati najznačajnija profesionalna lutkarska pozorišta iz regiona i svijeta otvoriće lutkarski bal na otvorenom, čiji će učesnici prodefilovati glavnim ulicama Istočnog Sarajeva i tako najaviti praznik lutkarstva", rekla je Srni producent Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Prema njenim riječima, na balu će učestvovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva, plesne grupe, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, uz brojne ulične atrakcije.

"Učešće značajnih lutkarskih pozorišta i umjetnika iz 36 zemalja svijeta potvrđuje da je postignut visok umjetnički i organizacioni nivo", kaže Štifanićeva.

Ona je dodala da će Festival ove godine ponuditi publici najbolja lutkarska ostvarenja iz Srbije, kao i da je već stigao veliki broj prijava lutkarskih pozorišta iz Francuske, Bugarske, Rusije.

Direktor "Lut festa" Vitomir Mitrić istakao je da će osnovni kriterijumi za odabir biti umjetnička vrijednost, inovativnost na planu forme i univerzalne vrijednosti u korespondenciji sa dječijom publikom, kao i estetske vrijednosti lutkarske predstave.

"Obim festivala zavisiće od finansijske podrške generalnog pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i drugih izvora sufinansiranja ove najstarije pozorišne manifestacije za djecu u Republici Srpskoj", kaže Mitrić.

"Forum teatar", koji je organizator ovog festivala, odlučio je da ove godine raspiše konkurs za tri programska segmenta - takmičarski program festivala, lutkarske radionice, te konkurs "Lutka, lutak, oblutak" za originalni pozorišni tekst za lutkarsku predstavu.

Nagrađeni autorski tekst, između ostalog, imaće premijerno izvođenje u vidu scenskog čitanja teksta sa lutkama, ali i publikaciju u okviru monografije povodom 20. "Lut festa".

Rok za slanje tekstova je 21. februar, a odluka o nagradi biće saopštena 21. marta, na Međunarodni dan lutkarstva.

Članovi žirija su teatrolog Radoslav Lazić, književnik Dara Sekulić i reditelj Vitomir Mitrić.

Prateći program ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta biće održan u okviru programa "Laboratorija lutkarstva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije