Pozornica

Odigrana predstava "FBI Dosije Nikola Tesla" (FOTO)

Odigrana predstava "FBI Dosije Nikola Tesla" (FOTO)
Odigrana predstava "FBI Dosije Nikola Tesla" (FOTO)

BA­NJA­LU­KA - Ova­ci­ja­ma i na no­ga­ma, u sko­ro pu­noj Spor­tskoj dvo­ra­ni "Bo­rik", u po­ne­dje­ljak uve­če ba­nja­lu­čka pu­bli­ka poz­dra­vi­la je dr Ne­le­ta Ka­raj­li­ća i akte­re pred­sta­ve "FBI do­si­je: Ni­ko­la Te­sla", na­kon ovog dvo­ča­so­vnog mul­ti­me­di­jal­nog spe­kta­kla.

Osim Ne­le­ta, ko­ji je po­tpi­sao sce­na­rio, re­ži­ju i mu­zi­ku, te os­tva­rio je­dnu od gla­vnih ulo­ga, kri­mi-pri­ču u sti­ho­vi­ma, kao omaž naj­ve­ćem nau­čni­ku na­šeg na­ro­da izve­li su glum­ci: Ni­ko­la Ra­ko­če­vić, Mar­ko Gve­ro, Ale­ksan­dar Ga­jin, Bo­jan Di­mi­tri­je­vić, Va­ja Du­jo­vić, Ivan Za­bla­ćan­ski, Mi­lo­rad Ka­por, Ne­boj­ša Sa­vić i Bo­ško Ćir­ko­vić Ška­bo. Glum­ci su ima­li odli­čnu in­te­ra­kci­ju sa Ne­boj­šom Glo­gov­cem, ko­ji se po­jav­lji­vao na vi­deo-bi­mu, a no­vaj­li­ja u ovoj pred­sta­vi bio je Ne­nad Oka­no­vić. On ni­je igrao na no­vo­sad­skoj i beo­grad­skoj pre­mi­je­ri, te je uz sve na­bro­ja­ne glum­ce i mno­go­broj­ne sta­tis­te uči­nio da u Ba­nja­lu­ci oži­vi Nju­jork iz 1943. go­di­ne, gdje je smje­šte­na ova pri­ča. Spoj ire­al­nog i re­al­nog, po­zo­ri­šta i fil­ma, po­ezi­je i glu­me, kri­mi­na­lis­ti­čko-špi­jun­skog vrtlo­ga i po­ro­di­čne dra­me, sa­mo je dio ono­ga što je mo­glo da se vi­di u ovom spe­kta­klu ko­ji je te­hno­lo­ški ura­đen u skla­du sa li­kom i dje­lom Ni­ko­le Te­sle.

"Kroz ko­mu­ni­ka­ci­ju Ni­ka Nel­so­na, in­spe­kto­ra pri nju­jor­škoj po­li­ci­ji ko­jeg igram, sa mrtvim Ni­ko­lom Te­slom - mi za­pra­vo sa­zna­je­mo o ono­me što je za Te­slu naj­va­žni­je", ri­je­či su dr Ne­le­ta Ka­raj­li­ća, ko­je ra­zu­vje­ra­va­ju sve one ko­ji su oče­ki­va­li da će na pred­sta­vi slu­ša­ti kla­si­čnu pri­ču o Ni­ko­li Te­sli. Te­sla na štu­la­ma ko­jeg igra Ni­ko­la Ra­ko­če­vić je ma­nje po­zna­ti Te­sla. On igra po­ker sa svo­jim pri­ja­te­ljem Mar­kom Tve­nom, ali ne zbog nov­ca, već da bi upo­znao za­ko­ne sre­će, psov­ka mu, na­ra­vno, ni­je stra­na, a stru­ju i ži­vot vi­di kroz pri­zmu ro­man­ti­ka, odno­sno ono­ga ko­ji uži­va u po­ezi­ji de­ve­tna­es­tog vi­je­ka iz epo­he ro­man­ti­zma. Tek­st u sti­ho­vi­ma Ni­ko­li Ra­ko­če­vi­ću, sto­ga, omo­gu­ćio je da izne­se Te­slu fi­lo­zo­fa i Te­slu pje­sni­ka na­uke, ka­ko ga je, izme­đu os­ta­lih, u go­vo­ru ko­ji je držao na nje­go­voj sa­hra­ni na­zvao Fjo­re­lo la Gvar­di­ja, ta­daš­nji gra­do­na­čel­nik Nju­jor­ka. Na Te­sli­noj sa­hra­ni bo­ra­vio je još je­dan čo­vjek: ma­es­tro Zlat­ko Ba­lo­ko­vić, te po li­čnoj že­lji nau­čni­ka na vi­oli­ni izveo me­lo­di­ju "Ta­mo da­le­ko", pje­smu ko­ja je ovaj put u izve­dbi ho­ra "Ba­nja­lu­čan­ke" otvo­ri­la i za­tvo­ri­la pred­sta­vu dr Ne­le­ta Ka­raj­li­ća. Vje­ro­va­tno otud i kli­še­izi­ra­na no­vi­nar­ska pi­ta­nja da li bi Ka­raj­lić pred­sta­vu pos­ta­vio u Hrvat­skoj, na šta je ovaj non­ša­lan­tno od­go­vo­rio da ne­ma pro­blem s tim.

"Mi­slim da je be­smi­sle­na pri­ča o to­me či­ji je Te­sla. Zna se či­ji je: Te­sla je Srbin iz Li­ke, ta­ko se de­kla­ri­sao i on ne­ma ni­ka­kve ve­ze ni sa je­dnim dru­gim di­je­lom u ovom re­gi­onu, s tim što je umro kao Ame­ri­ka­nac srpskog po­ri­je­kla. Mi, pri­je sve­ga, mo­ra­mo da zna­mo da je on gra­đa­nin svi­je­ta i da is­to to­li­ko ko­li­ko je za­du­žio Srbe - za­du­žio je i Hrva­te, Ki­ne­ze, Ame­ri­kan­ce i sve nas ko­ji ko­ris­ti­mo tu te­hno­lo­gi­ju ko­ju je ma­nje ili vi­še on izmi­slio", ka­zao je Ka­raj­lić, ko­jem je upo­re­do sa pre­mi­jer­nim izvo­đe­njem pred­sta­ve objav­lje­na i knji­ga "FBI do­si­je: Ni­ko­la Te­sla". Sti­ho­vi iz knji­ge, odno­sno sce­na­ri­ja, va­žno je spo­me­nu­ti i to, u pu­bli­ci se ni­su naj­bo­lje ču­li kroz ci­je­lu pred­sta­vu, što ne zna­mo da li da pri­pi­še­mo pro­ble­mi­ma s ozvu­če­njem ili ges­ti­ku­la­ci­ji ko­ja je ome­ta­la di­re­ktan go­vor u bu­bi­ce, ko­je su glum­ci no­si­li. Osim te, i žal­be na mjes­ta s ko­jih se i ni­je naj­bo­lje vi­dje­la ci­je­la sce­na, bez ob­zi­ra na sku­plje kar­te za ov­daš­nji stan­dard, pu­bli­ka je ugla­vnom ima­la ri­je­či hva­le.

"Pu­bli­ka je ima­la pri­li­ku da uži­va u vi­so­ko­es­te­ti­zo­va­nom spe­kta­klu. Ide­ja ci­je­le pred­sta­ve je vrlo za­ni­mlji­va, tek­st u sti­hu, vi­deo ko­ji je do­ča­rao vi­zu­el­nu po­eti­ku te sjaj­ni glum­ci pri­ča­ju ljud­sku pri­ču. Ni­ko­la Te­sla u ci­je­loj pri­či po­pri­ma na­dljud­ske oso­bi­ne. Di­van umje­tni­čki do­met ko­me ni te­hni­ka u po­je­di­nim tre­nu­ci­ma ni­je za­sme­ta­la", po­di­je­lio je svo­je utis­ke sa na­ma Du­ško Ma­za­li­ca, glu­mac Dje­či­jeg po­zo­ri­šta Re­pu­bli­ke Srpske, ko­ji je pri­sus­tvo­vao ovoj izve­dbi. Na kra­ju, pot­vrdi­mo i ri­je­či pro­du­cen­ta Mal­ko­ma Mu­ha­re­ma, dr Ne­le Ka­raj­lić ušao je u po­tpu­no no­vi es­tet­ski okvir i od ču­ve­nog mon­ti­paj­to­nov­ca, ka­kvog ga oda­vno po­zna­je­mo iz "Top-lis­te na­dre­alis­ta", pos­tao je us­pje­šan ta­ran­ti­no­vac, či­ju bi pred­sta­vu za­ni­mlji­vo bi­lo vi­dje­ti i u Nju­jor­ku na en­gles­kom je­zi­ku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije