Pozornica

Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen "Zlatni pečat"

Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen "Zlatni pečat"
Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen "Zlatni pečat"

Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću sinoć je uručen "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Vrijedno priznanje istaknutim umjetnicima uručio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, a svečanost je organizovana u čast 6. juna, Dana jugoslovenske kinoteke i povodom otvaranja 19. Festivala nitratnog filma.

Publika u dvorani Jugoslovenske kinoteke dočekala je frenetičnim aplauzom divu jugoslovenske kinematografije Oliveru Katarinu, koja je otpjevala nekoliko taktova romskog tradicionala "Đelem, Đelem".

"Nije ovako bilo često u mom životu. Uglavnom sam bila sama. Jedno dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao što to biva u mom životu kao da sam se probudila iz sna. Pažnja medija, put Kan...Odjednom zagrljaj Srbije...Jel se to probudila Srbija", upitala je Olivera Katarina.

Bard srpskog glumišta Petar Božović zahvalio se na priznanju u duhu filmova Živka Nikolića kojima, kako kaže, "mnogo duguje".

On je naglasio da u Beogradu postoje dve hrama - Jugoslovenska kinoteka i Kolarčeva zadužbina.

Moto ovogodišnjeg Festivala nitratnog filma je "Pod sjajem zapaljivih zvezda", a osnivač i umjetnički direktor Aleksandar Erdeljanović je najavio 46 filmova iz 30 arhiva Evrope, Azije i Amerike i dolazak tridesetak gostiju iz 13 zemalja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije