Pozornica

Orkestar narodnih instrumenata iz Rusije nastupio u Banjaluci

Orkestar narodnih instrumenata iz Rusije nastupio u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Orkestar narodnih instrumenata iz Rusije nastupio u Banjaluci

BANJALUKA - Orkestar koji postoji 95 godina i važi za najpoznatiji svjetski orkestar kada je u pitanju tradicionalna muzika Nacionalni akademski orkestar narodnih instrumenata Ruske Federacije "Osipov" nasupio je u nedjelju naveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Nakon koncerata koje su održali u Novom Sadu i Beogradu, i banjalučka publika je imala priliku da čuje kako zvuče muzičari koji su nastupali u svim svjetskim kulturnim metrolopolama, od Njujorka, Londona, Pariza, Beča, Berlina, Atine pa sve do Sidneja i Pekinga. 

Orkestar je nastupio pod dirigentskom palicom zaslužnog umjetnika Rusije i jednog od dirigenata Boljšoj teatra, profesora Vladimira Andropova, koji je kazao da su prvi put u Banjaluci i Republici Srpskoj i da mu je izuzetna čast što imaju priliku da nastupaju u prostoru kakav je Banski dvor.

Jedinstven, poseban zvuk narodnih instrumenata, kultura zvuka, najviši nivo vještina profesionalnih performansi dokazali su zašto "Osipov" zauzima počasno mjesto među najsvjetlijim fenomenima ruske umjetnosti.

Na koncertu u Banjaluci uz orkestar "Osipov" nastupili su solisti Aleksandar Zaharov i Darja Rubcova.

Njihovi glasovi doprinijeli su cjelokupnoj čaroliji, makar ne razumjeli ni riječi ruskog jezika.

Organizator nastupa u Banjaluci bio je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, a predsjednik ovog orkestra Spomenko Guzijan kazao je da su ponosni što su imali priliku da budu domaćini jednom od najboljih svjetskih orkestara iz domena tradicionalne muzike.

Profesor Andropov podsjetio je da je orkestar osnovan 1919. godine, kao i da se od 1946. zove se po istaknutom sovjetskom muzičaru Nikolaju Petroviču Osipovu. Njegov rad u orkestru (1940  1945) označio je potpuno novu fazu u stvaralačkom životu kolektiva.

"Orkestar je djelovao neprekidno i svoj rad nije prekidao ni u najtežim uslovima u Drugom svjetskom ratu, kada je uživo svirao u radioprogramu koji je emitovan za ruske borce na frontu.  Nakon rata orkestar je nastavio da predstavlja publici bogat i jedinstven zvuk ruskog narodnog orkestra, za koji danas praktično ne postoje stilska i žanrovska ograničenja", istakao je Andropov. 

Upečatljiv zvuk i gotovo savršeno izjednačena simfonija zvuka muzičara u orkestru ono su što čini da ovaj nastup ne možete lako zaboraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije