Pozornica

Otkriven spomenik Branku Ćopiću

Otkriven spomenik Branku Ćopiću
Otkriven spomenik Branku Ćopiću

BANJALUKA - Rekonstruisana bronzana skulptura Branka Ćopića, koja je za vrijeme rata u BiH znatno oštećena, svečano je otkrivena juče ispred zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci.

Spomenik su otkrili Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, i Draško Ilić, organizator Vajarske kolonije `Krupa` i aktivni učesnik Međunarodne kolonije gradova partnera `Banjaluka 2006`. Tokom te kolonije u avgustu vajari Dragoljub i Miodrag Dimitrijević iz Beograda rekonstruisali su ruiniranu skulpturu, koju je iz Bosanske Krupe donio Ilija Bundalo.

`Mještanin Krupe je prilikom povlačenja iz tog grada spomenik prevezao sa svojim stvarima u Banjaluku. Vidno oštećena skulptura je deset godina stajala, a ove godine grad Banjaluka je finansirao njenu rekonstrukciju`, naglasio je Davidović.

Prigodnu besjedu o omiljenom krajiškom piscu govorio je akademik Svetozar Koljević, predsjednik Zadužbine `Branko Ćopić` u SANU.

`Godinu dana nakon tragičnog kraja Branka Ćopića Borislav Mihajlović Mihiz se zapitao otkud to da je taj veliki zasmejavač svog naroda imao nešto tako tužno u duši što je ostalo i kao beleg njegovog kraja. Otkud toliko mraka u toliko veselom i razigranom umetničkom stvaranja`, kaže Koljević.

Možda je, nastavlja on, mrak tu bio zato što je on bio umjetnik koji je osjetio dublje nego iko prokletstvo svog zavičaja.

Poznatu Ćopićevu pjesmu `Mala moja iz Bosanske Krupe` emotivno je odrecitovao Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta RS, a u programu su učestvovali i članovi hora, orkestra i Dramsko-recitatorske sekcije banjalučke Osnove škole `Branko Ćopić` te flautista Marija Tomić i klarinetista Aleksandar Jovanović, studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije