Pozornica

Otvoren dvadeseti teatar fest 'Petar Kočić'

Otvoren dvadeseti teatar fest 'Petar Kočić'
Otvoren dvadeseti teatar fest 'Petar Kočić'

Dvadeseti teatar fest "Petar Kočić" otvoren je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Festival je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakavši da je ovaj festival prilika da publika vidi šta pozorišta u okruženju pripremaju.

"Za nas gledaoce ovaj festival je značajan da, gledajući razigranost glumaca na pozornici, umaknemo od svakodnevice, političkih prepucavanja i dešavanja i da zaplovimo u svijet mašte kako bismo ovu sumornu stvarnost pretvorili u ljepotu pozorišne igre", rekao je Malešević novinarima prije početka festivala.

On je naveo da su organizatori i selektori festivala i ove godine uložili veliki trud da publici predstave neka od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja i opravdaju ubjeđenje i radost zbog novoga u teatarskom izrazu.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je ovaj festival prilika da publika u Banjaluci vidi šta je to novo u teatarskom izrazu.

"Ova naša svetkovina, koja istrajava već 20 godina, dokaz je da i pozorište ima svoju budućnost i da može da istrajava samo sa ozbiljnim kulturno-kulturološkim, nacionalnim izrazima, koji garantuju kvalitet", rekao je Novaković.

Član žirija Aleksandar Pejaković rekao je da od ovog festivala očekuje da bude provokativno pozorište, koje će pokazati da Teatar fest može da se takmiči i sa većim pozorišnim festivalima.

U okviru Teatar festa "Petar Kočić", koji se održava do 24. maja, biće prikazano sedam predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

Publika će moći da pogleda predstave "Samo ne u Švajcarsku" Narodnog pozorišta Republike Srpske, "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorišta, "Novo doba" Bitef teatra, "Pluća" Egzit teatra i Gradskog pozorišta Sisak, "Jesenja sonata" Grad teatra Budva i Ateljea "212", "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica, te "Trudna priča" Teatra "Komedija" iz Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije