Pozornica

Otvorena izložba "Hramovi i sela Rusije - glas tišine"

Otvorena izložba "Hramovi i sela Rusije - glas tišine"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Hramovi i sela Rusije - glas tišine"

DOBOJ-Ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva večeras je u Doboju svečano otvorila izložbu umjetničke fotografije "Hramovi i sela Rusije - glas tišine", autora Svetlane Urban.

"Rusko selo je tiho, komotno, krije svoju dušu i ne pušta svakog, ali čim dođete i budete gost, bićete zauvijek prijatelji", rekla je Ivljeva.

Ona je istakla da mladi iz ruskih sela u potrazi za boljim uslovima odlaze u gradove, te da se preduzimaju aktivnosti da se produži tradicija i očuva selo sa pristojnim životom za mlade.

Direktor dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje Vukosava Sofrenić rekla je da večerašnja izložba predstavlja nastavak uspješene saradnje sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Autor izložbe Svetlana Urban završila je 1991. godine Filološki fakultet Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov", a fotografijom kao stručnom djelatnošću bavi se od 2003. godine.

Bila je foto-novinar agencije ITAR-TASS u Berlinu. Član je Udruženja profesionalnih fotografa "MOSFOTOKOR", a trenutno radi u Domu ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" na čelu kustosa dokumentarnih i arhivskih izložbi.

Više puta je učestvovala na izložbama fotografija u Rusiji i inostranstvu, a objavljivala je radove i u uglednim časopisima.

Svetlana Urban samostalne izložbe između ostalog priređivala je u Domu ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" u Moskvi i Ruskom centru nauke i kulture u Briselu.

Večerašnja izložba u Doboju otvorena je u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije