Pozornica

Ovacije za "Zoološku priču"

Ovacije za "Zoološku priču"
Ovacije za "Zoološku priču"

BANJALUKA - Predstava "Zoološka priča", po tekstu Edvarda Olbija i u režiji i adaptaciji Nikole - Kolje Pejakovića, premijerno je izvedena na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) samo nekoliko sati pred Novu godinu.

U maniru teatra apsurda, u čijoj tradiciji je i pisan ovaj tekst, Pejaković je publiku smjestio na scenu, dok su glumci Aleksandar Stojković Piksi i Željko Stjepanović igrali na sjedištima predviđenim za publiku. Tu je ujedno i iz njujorškog Central parka i premješteno mjesto radnje predstave.

Glavni lik ne ide iz Zoološkog vrta šezdeset i četvrtom, nego iz Boske, Ulicom kralja Petra prvog Oslobodioca i dolazi na mjesto gdje počinje sav zaplet. Ubjedljivu adaptaciju i postavku, kao i još ubjedljiviju igru Stojkovića i Stjepanovića, kojima su povremeno pomagali Sofija Medojević, Branka Maksimović i Sergej Milić, publika je nagradila ovacijama.

"Otuđenje je najteža bolest od koje danas pati čovječanstvo. Ljudima su srca hladna, ohlađena do kraja, gotovo do smrti. Nema komunikacije među ljudima, stvarne komunikacije, već samo privid, slinava korektnost i laž, kao vrhovno bogatstvo... Laž kao vrhovno božanstvo", riječ je reditelja i ujedno replika koja biva izgovarana u jednom trenutku predstave i oko koje se vrti cijeli komad, čija je prva repriza najavljena za 17. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije