Pozornica

Počeo "Nišville" džez teatarski festival

Počeo "Nišville" džez teatarski festival
Foto: Anadolija | Počeo "Nišville" džez teatarski festival

Predstavom "Orfej i Euridika" studija "Omma" sa Krita, na platou niške Tvrđave počeo je međunarodni "Nišville" džez teatarski festival - uvertira njegovom glavnom muzičkom programu koji počinje 9. avgusta.

Više stotina gledalaca je sa šetališta posmatralo kostimirane glumce na štulama, koji su do pozornice na otvorenom došli predvodeći paradu aktera predstave preko tvrđavskog mosta. Sve ovo pratila je muzička podloga odsvirana uživo. Ova predstava nastala je kao rezultat radionica kritskog pozorišta i lokalnih umjetnika.

Prema riječima direktora "Nišville" džez festivala Ivana Blagojevića, Niš nikad do sada nije imao ovako bogat pozorišni program.

"Srbija ima vrlo malo pozorišnih festivala internacionalnog karaktera, tako da je tu Bitef svetla tačka, a verujem da ćemo mi uspeti da budemo među prva tri festivala narednih godina", kaže Blagojević.

Do 12. avgusta biće izvedeno 16 predstava glumačkih ekipa iz Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike. Predstaviće se manje pozorišne grupe, ali i nacionalni teatri Egipta, Rumunije i Srbije. Posljednja 4 festivalska dana rezervisana su za dječje predstave.

Organizatori za najzanimljivije izdvajaju predstave "Bolivud" Narodnog pozorišta Beograd, "Erotizam" grupe "Vrooom" iz Beograda, "Isplači se" ulične grupe iz Nju Orleansa, "Sve Moro“ glumaca iz Marseja, "Legendu o bijeloj dami“ pozorišta iz Šangaja i “Nacionalnu čaroliju” Nacionalnog teatra iz Bukurešta sa 33 glumca.

Ovogodišnji "Jazz Theatre Festival" održava se pod sloganom "Sanjaj plavo", pri čemu se, kako kažu organizatori, misli na "pomalo tužne" plave tonove koji "posjeduju čežnju i dubinu neophodnu za umjetničku kreaciju i pogled na vrijeme u kome živimo". Pri odabiru predstava prednost su imale one sa muzičkom podlogom.

"Džez i teatar se prepliću po osnovnim osobinama, jedna je poimanje slobode, a druga je improvizacija. Jednu pozorišnu predstavu ne možete odigrati više puta na isti način, kao što džez muzičar jednu temu nikad neće odsvirati na isti način", priča Blagojević.

O nagradama za najbolje glumce odlučiće stručni žiri koji čine predsjednik Linas Zaikauskas, reditelj dramskih i muzičkih predstava iz Litvanije, i članovi - pozorišna kritičarka Ana Tasić, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović i dirigent "Nišville big benda" Dragan Petrović.

Teatarski festival pratiće stručni razgovori, radionice, filmske projekcije i koncerti na više lokacija u gradu, a od 9. do 12. avgusta posjetioci će moći da prate i glavni muzički program najposjećenijeg džez festivala jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije