Pozornica

Počeo kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

Počeo kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja
Foto: N.N. | Počeo kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

U Beogradu je danas počeo svjetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja /IFTR/, koji je okupio više od 1.000 teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umjetnosti iz 54 zemlje.

Kongres je otvorila predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić istakavši da su upravo nauka, umjetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja i da Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosi.

"Uverena sam da su nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, a mi, kao Vlada, predano smo radili da stvorimo okruženje u kojem se kultura, kreativnost i kritično mišljenje neguju i cene", navela je Brnabićeva.

Ona je izrazila nadu da će Kongres svim učesnicima omogućiti da vide Beograd i Srbiju onako kako je mi uvijek vidimo - kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici istoka i zapada i kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine.

"Verujem da ova vrsta kulturne razmene, ova kulturna diplomatija, ne samo što nam omogućava da učimo jedni od drugih i da se razvijamo kao pojedinci, već i da cenimo naše razlike i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine saradnje", rekla je Brnabićeva.

Kongres IFTR-a traje do 13. jula, a u okviru 980 predavanja učesnici će se baviti temom "Pozorište i migracije - pozorište, nacija, identitet između migracija i nekretanja, prenijeli su beogradski mediji.

Biće razmotreno i kako su pozorište, izvođačke umjetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja kroz istoriju i kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim djelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije