Pozornica

Politički MESS, ali bez politike

Politički MESS, ali bez politike
Politički MESS, ali bez politike

SARAJEVO - Nakon što je u ponedjeljak završen program Malog MESS-a, organizatori se prebacuju ka organizovanju završnih finesa programa jednog od najznačajnijih regionalnih pozorišnih festivala MESS 2016, koji će u Sarajevu biti održan od 30. septembra do 9. oktobra.

Ove godine festival se podudara sa značajnim političkim događajima u zemlji i svijetu, odnosno sa predsjedničkim izborima u SAD, ali i sa bh. lokalnim izborima. Iz tog razloga prvi susret sa festivalom MESS jeste plakat sa likom kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa.

"S obzirom na to da su u tom periodu i izbori u našoj zemlji, ovaj lik će se pojaviti u jakoj konkurenciji onih koji nam olako s postera obećavaju brda i doline, dok su glavni generatori njihove motivacije osobni interesi. MESS je jedino mjesto s kojeg vam se ljudi neće lažno smiješiti, već će pozivati na iskren dijalog kao izraz svijesti i poštivanja samih prema sebi", naveo je Nihad Kreševljaković, direktor festivala. U tom duhu Selma Spahić, jedna od selektorica festivala, napomenula je da vizuelni identitet festivala označava simbol današnje banalnosti zla. Dodala je da se predstave bave političkim kroz lično i dekonstrukcijom nacionalnog narcizma.

Glavni program donosi 19 predstava, dok će  u okviru "MESS marketa" biti prikazano osam koprodukcijskih teatarskih ostvarenja iz regije.

Reditelji Tamas Ašher iz Mađarske i Oskaras Koršunovas iz Litvanije dolaze pred festivalsku publiku sa svojim viđenjem istog dramskog klasika A.P. Čehova "Galeb". Inspirisan poznatim dramskim djelom, kao još jedno od vrhunskih rediteljskih imena publici će se predstaviti Roberto Latini iz Italije predstavom "Gorski divovi" prema djelu italijanskog velikana Pirandela.

"Galeb" dolazi u minimalističkoj postavi, jer reditelj i njegova grupa glumica i glumaca nastoje prodrijeti u samu srž drame, koja je često bivala prikrivana kitnjastim kostimima, raskošnim scenografijama i visokim intonacijama.

"Gorski divovi" su priča o trupi glumaca koja u svojim lutanjima dođe do neodređenog vremena i mjesta: na granici između bajke i stvarnosti nalaze vilu pod nazivom "Loša sreća".

Publika će u okviru "MESS marketa" moći između ostalih da pogleda komad "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", rađen prema nagrađenom tekstu Tanje Šljivar, koji je režirala Mirjana Karanović. Predstava "Rodoljupci" Andraša Urbana stavila je u današnji kontekst Sterijin tekst i upozorava na sve one kojima su puna usta patriotizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije