Pozornica

Poslije Beograda i Pule, izložba o Mileni Dravić na festivalu Palić

Poslije Beograda i Pule, izložba o Mileni Dravić na festivalu Palić
Foto: Facebook | Poslije Beograda i Pule, izložba o Mileni Dravić na festivalu Palić

Glumica Mira Banjac otvorila je večeras u Subotici izložbu fotografija “Milena” koja je posvećena, kako je istakla, jedinoj autentičnoj filmskoj glumici Mileni Dravić.

“Ovo lice, koje je pred vama i kojim ste okruženi, najskuplje je lice naše kinematografije”, rekla je Banjac u prostorijama Otvorenog univeziteta u Subotici gdje je postavljena izložba od 70-tak fotografija koje svjedoče o bogatom opusu Milene Dravić, a koju su priredili Stefan Arsenijević i Maja Medić.

“Morate da znate da ste bogati jer ste u prisustvu velike karijere. Ne dogodi se to svaki dan i neće se mnogo puta dogoditi. Ja sam saputnik te velike karijere. To je veliki put za kojim sam ja štrapackala da bih doživela ovu čast da budem u trenutku istorije prave velike umetnosti i moramo da budemo toga svesni”, rekla je Banjac.

Ona je podsjetila da na dijve divne karijere - Milene Dravić i Dragana Nikolića, koje “čine čast zemlji koja ponekad misli da joj kultura ne treba”.

“Milenino lice je pečat najboljeg što smo imali i što još uvijek imamo”, rekla je Banjac.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ona je naglasila i da je Milena Dravić jedina srpska autentična filmska glumica.

“Svi smo dolazili iz pozorišta, ali Milena je jedina autentična filmska glumica. Ipak to nije sve. Taj ogroman talenat je doživeo pravo umetničko zrenje i ona je tražila put da deo svog dara definiše u pozorištu, jer je ona prvorazredna karakterna glumica”, naglasila je Banjac.

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović podsjetio je na trenutak prije 59 godina kada je Dravić odabrana za glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” po scenariju Vlade Paskaljevića, u režiji Františeka Čapa, što je bio početak briljantne karijere tokom koje je ostvarila više od 160 filmskih i televizijskih uloga.

“Sve su to izvanredne uloge po kojima se pamti i prepoznaje film sa naših prostora. Tačnije, sve što je do sada radila jeste svojevrsna ostavština za budućnost. Milena Dravić je kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju”, naglasio je Zelenović.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

On se prisetio i 2000. godine kada je Mileni Dravić uručena prva nagrada “Aleksandar Lifka” uprkos svim pritiscima i prijetnjama da to ne čine.

“Izlazak Milene Dravić na Letnju pozornicu smatram jednom od najvećih pobeda tokom ovih 25 godina festivala”, rekao je Zelenović.

Dravić, dirnuta riječima svojih prijatelja, rekla je da sve što je radila, trudila se da bude najbolje moguće i da je uvijek imala divne saradnike, velike reditelje, glumce sa kojima je mogla da ostvari uloge kojima je bila zadovoljna.

“Dobila sam i previše nagrada, ali uvek mi je bilo važno samo to moje unutrašnje osećanje. Mogla sam da dobijem i dva Oskara, ne bi vredelo ako ja nisam zadovoljna ulogom koju sam ostvarila. Sada imam veliko bogatstvo, mnogo filmova, divne prijatelje i dve knjige koje su došle sa nagradama ‘Joakim Vujić’ i ‘Dobričin prsten’”, dodala je Dravić.

Dravić je bila osam godina na čelu Saveta palićkog festivala za koje kaže da su bile period velike borbe protiv mnogo prepreka i da je srećna što je Festival evropskog filma Palić prošle godine proglašen najboljim evropskim filmskim festivalom.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Dravić je na Palić došla iz Pule gdje je takođe predstavljena izložba fotografija, kao i monografija koju je priredila Tatjana Nježić kao 22. knjigu u ediciji posvećenoj dobitnicima nagrade “Dobričin prsten”.

Nježić je rekla da je u Puli bilo divno, a ono što je najvažnije je što je Dravić uspjela da uspostavi kontakt između direktorke Pulskog filmskog festivala Gordane Restović i Zelenovića i tako obnovi saradnju pulskog i palićkog festivala.

Nježić je rekla da je bila ogromna čast raditi knjigu o Mileni Dravić, veliki izazov ispunjen strijepnjom da li će njenu briljantnu karijeru uspjeti da smjesti između korica knjige i sačuva DNK njenog djela.

Knjiga ima pet celina i tri sloja koja se prepliću i pokazuju suštinu njenog stvaralačkog pristupa, njen “punokrvan odnos prema životu, drugim ljudima i stvarima” i “master klas kako se živi na braniku najvećih vrijednosti i nikad se ne poklekne”.

“Želim Vam da kroz vrata filma, koja ste otvorili na početku karijere, prođe još mnogo dobrih filmova i velikih uloga”, poželio je Zelenović velikoj Mileni Dravić kojoj će na Letnjoj pozornici biti uručen srebrnjak povodom 25 godina palićkog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije