Pozornica

Pozorišna katarza nakon izvedbe "Mlijeka" na "Zapletu 09"

Pozorišna katarza nakon izvedbe "Mlijeka" na "Zapletu 09"
Foto: FB/Gradsko pozorište Jazavac | Pozorišna katarza nakon izvedbe "Mlijeka" na "Zapletu 09"

BANJALUKA - Izvođenjem potresne porodične drame "Mlijeko", rađenoj po tekstu grčkog pisca Vasilisa Kocikonurisa i u režiji Slobodana Perišića, glumci Banjalučkog studentskog pozorišta, sinoć, četvrte večeri festivala mladog glumca "Zaplet09" u Gradskom pozorištu Jazavac publici su u najmanju ruku priredili ono što nazivamo pozorišnom katarzom.

Jelena Trepetova Kostić,  Aleksandar Ristanović, Bojan Kolopić i Smiljana Marinković, pričom o drugom i drugačijem, lekcijom iz šizofrenije i nošenju porodice sa ovim problemom, do suza su dirnuli većinu prisutnih. Rezultat je na kraju bio jasan; publika je na nogama i sa scene (radi se o kamernoj predstavi, pa je gledana i sa scene) i iz sale, glumce pozdravila ovacijama i desetominutnim aplauzom.

Po završetku predstave održan je okrugli sto, gdje se razvila diskusija o ukusu ovdašnje pozorišne publike, o tome koliko ovakve teme rijetko dobijaju šansu u pozorištu i, naravno, o izvanrednom tekstu grčkog pisca kao i o sjajnoj igri aktera. Za glumca večeri, po glasovima publike, proglašen je Aleksandar Ristanović, a duboko emotivnoj atmosferi tokom izvedbe komada doprinio je i Marko Zoranović koji je na sceni uživo svirao gitaru i violinu, što je predstavi dalo i elemente melodrame.

KRITIČKI OSVRT: Boris I. Milanović o predstavi "Mlijeko"

Već samim ulaskom publike u salu, mogli smo vidjeti i jedan drugačiji pristup, za razliku od prethodnih prestava na festivalu. Naime riječ je o kamernoj sceni i uvođenja publike kao direktnog aktera u predstavi.  Ovaj i ovakav tip predstave  zasigurno dobro korespondira sa publikom, s obzirom da se radi o realističnom komadu, koji u pojedinim trenucima  ima i odlike melodramatičnosti.

Duboko dirljiva tema, porodice i stanja u porodici, kada ne ide sve onako  kako bismo željeli, a nadasve  briljantnog lika Lafterisa sa bolešću šizofrenije koju nam je donio mladi Aleksandar Ristanović, stavlja nas pred niz iskušenja i unutrašnjih razjedanja.

Mladi Ristanović kao ključna karika ove predstave, postaje povod i uzrok  upečatljive  radnje.  Lik majke  ( Jelene Trepetove Kostić), kao  i lik  starijeg sina (Bojana Kolopića), su motor u toku dramske radnje  i dramskog sukoba. Na njima je teret i proživljavanje, svega onoga što im se desilo kao usuda  porodice. Njihovom radnjom i postupcima, kroz likove koje tumače, dolazi do onog preživljenog na kome koncipirana predstava

U pojedinim scenama dolazilo je do pada ritma i tempa, a kao glavni razlog vidim u lošem prevodu originalnog teksta u kojem pojedine dijaloške forme imaju poetski a ne dramski karakter.

Sam reditelj, možda videći taj problem, pokušao je naći rješenje, upravo u kamernom izvođenju, uvlačeći publiku direktno u istoimeni svijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije