Pozornica

Pozorište iz Mozambika oduševilo na MESS-u

Pozorište iz Mozambika oduševilo na MESS-u
Pozorište iz Mozambika oduševilo na MESS-u

SARAJEVO - Publika koja se našla u utorak veče u Sarajevskom ratnom teataru (SARTR) na izvođenju jednog od sadržaja Internacionalnog teatarskog festivala MESS, performansa "Marrabenta Sola", dugo će pamtiti ovaj spoj muzike, tradicije i pozorišnog komada.

Marrabenta je popularni muzički žanr s jakim obilježjima mozambičkog nacionalnog identiteta. U bivšoj portugalskoj koloniji, današnjoj Republici Mozambik, marrabenta se počela izvoditi šezdesetih godina kao svojevrstan muzički vid otpora.

Priču započinje autor i izvođač Panaibra Gabriel Canda, jedan od četvoro djece svog oca - muzičara marrabente, koji publiku kroz nekoliko kratkih rečenica uvodi u istorijsko-političku situaciju Mozambika. Njegove na početku spore, a potom sve življe kretnje u ritmu marrabente prizivaju drugog aktera - gitaristu Jorgea Domingosa.   

I tada počinje igra koja kroz koju pratimo propitivanje autorovog identiteta.

Gitarista i igrač jedan drugome zadaju obrasce, jedan drugoga vode kroz jednosatni performans. Vokabular pokreta i poza koje je prikazao Panaibra je neobično bogat - sastoji se od elemenata tradicionalnih mozambičkih igara, savremenog plesa, klasičnog baleta.

Prema ocjeni posjetilaca, to je bio jedan od najuzbudljivijih događaja u dosadašnjem trajanju MESS-a.

U utorak veče se na sceni Kamernog teatar 55 predstavilo Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa predstavom "Povratak" u režiji Mirka Radonjića.

Riječ je o gorkoj komediji Harolda Pintera u kojoj on formuliše čitav niz pitanja o nama, našim domovima i porijeklu, tome šta nosimo sa sobom, a od čega bježimo. Preispitujući moral unutar porodičnog života, pisac raščlanjuje i razbija naše zablude vezane za dom.

Režiser Radonjić ocijenio je da komad postavlja pitanje šta nas to čeka kući i od čega smo zapravo prvobitno pobjegli. Dodao je, takođe, da su reakcije publike, od januara ove godine, kada je bila premijera, dosta čudne, čemu je razlog specifičan način Pinterovog pisanja. On koristi stil koji ne daje odgovore na pitanja, što publiku stavlja u neobičan položaj.

"Komad govori i o normama u društvu koje se zapravo urušavaju, ali ih se svi i dalje držimo. Ovo je i potraga za tim odgovorima", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije