Pozornica

Predstava "Olovni vojnik i balerina" odigrana u Istočnom Sarajevu

Predstava "Olovni vojnik i balerina" odigrana u Istočnom Sarajevu
Foto: SRNA | Predstava "Olovni vojnik i balerina" odigrana u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Pozorište lutaka iz Niša, u okviru zvaničnog programa 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017" danas je u Istočnom Sarajevu odigralo dvije predstave za mališane pod nazivom "Olovni vojnik i balerina".

Ovaj komad rađen je po motivima Hansa Kristijana Andersena, u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog. 

"Ova priča govori o tome da kada pada noć, u polumraku, na jednom prašnjavom tavanu igračke oživljavaju. Dolazak porculanske balerine probudio je njihove duhove. Ona je je osvojila srce hrabrog vojnika, ali na njegovu nesreću, privukla je i pažnju gospodara tavanskog prostora, generala Kozje noge", kaže za Srnu izvršni producent "Lut festa" Aleksandra Mitrić Štifanić.

U preispitivanju svoje hrabrosti, dodaje ona, olovni vojnik suočava se sa pitanjem da li će uspjeti da sačuva ljubav svoje izabranice i čistotu duha.

U okviru pratećeg programa "Lut festa 2017", Pozorište lutaka iz Niša odigraće sutra ovu predstavu i za učenike osnovnih škola "Pale" i "Srbija" u Kulturnom centru Pale.

U okviru redovnog festivalskog programa, sutra prijepodne predviđeno je izvođenje predstave autora Nedžada Maksumića "Princ iz moje ulice", Pozorišta lutaka iz Mostara, dok će u popodnevnim časovima biti odigrane dvije predstave Zavoda Federacija LJubljana i Gledališča "Glej" pod nazivom "Luda šuma", čiju režiju potpisuju Ajda Ros i Peter Kus.

Za sutra su planu i tri radionice - Kreativna edukativna radionica "Izrada i prezentacija 3D scenografije za lutkarsko pozorište", pod vođstvom Jovana Carana, koji će održati i kreativnu radionicu za izradu i animaciju marioneta, dok će kreativnu lutkarsku radionicu "Lisice i gavran" predvoditri majstor za izradu lutaka Tibor Farago i dramski pedagog Tatjana Paskaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije