Pozornica

Predstavi "Bela kafa" gran pri 32. susreta pozorišta BiH

Predstavi  "Bela kafa" gran pri 32. susreta pozorišta BiH
Predstavi "Bela kafa" gran pri 32. susreta pozorišta BiH

BRČKO- Gran pri za najbolju predstavu u cjelini na 32. susretima pozorišta u Brčkom pripao je predstavi "Bela kafa" koju je izveo glumački anasambl Narodnog pozorišta Beograd, odlučio je stručni žiri ove manifestacije.

Umjetnički direktor Susreta Goran Damjanac rekao je na konferenciji za novinare da će protagonistima najbolje predstave u cjelini večeras na svečanosti u brčanskom Domu kulture biti uručena Statua gran pri susreta i novčana nagrada.

Večaras će, kako je najavljeno, biti uručene i ostale nagrade najuspješnijim predstavama, glumcima i drugim protagonostima ove manifestacije kulture koje su im dodijelili stručni žiri i žiri publike.

Gran pri 32. susreta pozorišta BiH za najbolju žensku ulogu, prema ocjeni stručnog žirija kojeg su činili zagrebački glumac Ivo Gregurović, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić i teatraolog i dramski pisac iz Sarajeva Almir Bašović, pripao je Kaći Dorić za tumačanje lika "Nađe" u predstavi "Brašno u venama", rađenoj u koprodukciji SARTR-a i MESS-a iz Sarajeva.

Gran pri za mušku ulogu dodijeljen je Petru Božoviću za ulogu Oca u predstavi "Otac i sin" u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH – Zlatnu statuu Vijećnice i grada Brčkog i novčani iznos nagrade, stručni žiri 32. susreta pozorišta BiH dodijelio je predstavi "Teferič" koju je izveo glumački ansambl sarajevskog Kamernog teatra 55.

Nagrada za najbolju režiju u konkurenciji predstava pozorišta iz BiH pripala je Alešu Kurtu za predstavu "Teferič".

Nagrada za najbolju žensku ulogu među svim predstavama koje su izvela pozorišta iz BiH stručni žiri je dodijelio Vesni Mašić za ulogu Marije u predstavi "Divlje meso" Narodnog pozorišta Sarajevo, dok su nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili Mirsad Tuka, koji je igrao Muhtara u dramskom komadu `Teferič` i Zijah Sokolović za ulogu Klausa u predstavi `Divlje meso`.

Najbolja mlada glumica na ovogodišnjim Susretima pozorišta BiH je Nataša Perić, koja je tumačila lik Nevene u "Urnebesnoj tragediji" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, dok je za ulogu Stefana u predstavi "Divlje meso" nagradu namijenjenu najboljem mladom glumcu dobio Adi Hrustemović.

Među laureatima, u izboru stručnog žirija ovogodišnjeg brčanskog pozorišnog festivala, našli su se i Aida Vatreš Selimović za kostimografiju u predstavi "Teferič" sarajevskog Kamernog teatra 55/, Dragana Purković Macan za scenografiju u dramskom komadu "Urnebesna tragedija" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Damir Imamović za muziku u predstavi Divlje meso" u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

Stručni žiri odlučio je da se nagrada Susreta za najbolji dramski tekst savremenog pisca BiH - statua "Zlatno pero" dodijeli autoru dramskog komada "Brašno u venama" Igoru Štiksu.

Prema odluci petočlanog žirija publike na 32. susretima pozorišta BiH, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Aidi Bukva za ulogu djevojke u predstavi "Teferič" sarajevskog Kamernog teatra 55", a nagrada za najbolju mušku ulogu Adiju Hrustemoviću za tumačenje lika Stefana u predstavi "Divlje meso".

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini u konkurenciji pozorišta iz BiH žiri publike dodijelio je predstavi "Urnebesna tragedija" što ju je izveo glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Prije večerašnje svečanosti na kojoj će, kako je najavljeno, gradonačelnik Brčkog Anto Domić uručiti nagrade najuspješnijim protagonistima 32. susreta pozorišta BiH, u čast nagrađenih biće priređen koncert zagrebačke violončelistkinje Ane Rucner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije