Pozornica

Premijera Donicetijeve jednočinke u Narodnom pozorištu Sarajevo

Premijera Donicetijeve jednočinke u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: N.N. | Premijera Donicetijeve jednočinke u Narodnom pozorištu Sarajevo
Nevena Vržina

SARAJEVO - Donicetijeva jednočinka napisana 1827. godine za teatar u Napulju biće premijerno sutra izvedena pod nazivom "Viva la mamma ili operne zgode i nezgode" u režiji Aleksandra Nikolića, a na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Koreografiju za ovu komičnu operu potpisuje Aleksandar Ilić, a u predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Ana Zorana Brajović. 

Zanimljivo je da je ova opera poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. godine bila zaboravljena. Tek 1963. godine pronalaze je istraživači Donicetijevog operskog opusa i prerađenu izvode u Sijeni i Bergamu, a ta prerada se uglavnom držala originala.

Aida Čorbadžić, umjetnička direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kazala je da je ideja za ovaj projekat potekla prošle godine u septembru, za vrijeme gala koncerta povodom 70 godina Opere.

"Kolega Jasmin Bašić je tada dogovorio projekat 'Viva la mamma', međutim, stvari su se malo iskomplicirale jer je izašla predstava 'Kneginja Čardaša', koju je publika s oduševljenjem prihvatila. Nadam se da će tako biti i sada", navela je ona.

Podsjetila je da su u autorskom timu reditelj Aleksandar Nikolić, koreograf Aleksandar Ilić i dirigentica Ana Zorana Brajović, a da je ljepota u tome što su sarajevski ansambl i opera angažovani u cijeloj priči.

"Uvijek insistiramo da svako ima svojih pet minuta i zato su nam ovi projekti jako važni. S obzirom na to da nemamo svoj orkestar, što je problem svih ovih godina, u nastavku rada ćemo pokušati nešto napraviti i po tom pitanju", rekla je ona.

Pojasnila je da "Viva la mamma" ima govorne dijelove na našem jeziku, te da je priča šaljiva i komična, koncipirana tako da se mogu dodavati arije iz drugih opera.

Specifičnost nove opere je i u tome što istu režiraju, koreografiju rade i diriguju autori iz Srbije, Čorbadžićeva to objašnjava time što u Sarajevu nema opernog režisera, a da je za takav posao potrebna osoba koja mora da zna čitati partiture. Ova opera sa velikim je uspjehom dosad postavljana na brojne svjetske scene.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Užičko kolo odjekivalo Katarom
Pozornica

Užičko kolo odjekivalo Katarom

"Zlatna vila" od 18. do 24. aprila
Pozornica

"Zlatna vila" od 18. do 24. aprila

100. izvođenje mjuzikla "Mamma Mia"
Pozornica

100. izvođenje mjuzikla "Mamma Mia"

Najčitanije