Pozornica

Premijera predstave "Karolina Nojber" otvara 21. Teatar fest

Premijera predstave "Karolina Nojber" otvara 21. Teatar fest
Foto: N.N. | Premijera predstave "Karolina Nojber" otvara 21. Teatar fest "Petar Kočić"

BANJALUKA - Premijerom predstave "Karolina Nojber", po tekstu Nebojše Romčevića i u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS) večeras, s početkom u 20 časova, na Velikoj sceni otvoriće 21. Teatar fest "Petar Kočić", koji se, ovaj put, održava pod sloganom "Mit i stvarnost".

Radi se o tekstu čija je praizvedba bila u Budvi prije ravno dvije decenije, a junakinja po kojoj drama nosi ime jeste njemačka glumica iz 18. vijeka, reformatorka pozorišta, idealista i borac. Iako je radnja smještena u pozorište i u 18. vijek, univerzalnost ove drame, kao i većina Romčevićevih tekstova, nosi pečat aktuelnosti i predstavlja savremenu društvenu satiru.

Sam Romčević kaže da ljudi iz pozorišta vole da upravo pozorište bude centralna metafora kroz koju se prelama život.

"'Karolina Nojber' je komad o sukobu dva tipa kulture koji postoje i u našem društvu iako je pisan na osnovu jedne jedine rečenice koju sam tokom studija čuo od svog profesora Dragana Klaića: da je u Nemačkoj, u 18. veku, živela glumica tog imena koja se borila za novo, reformatorsko pozorište, a protiv onog jeftinog, prostačkog, populističkog teatra", riječi su Nebojše Romčevića, koji dodaje da je, pišući "Karolinu Nojber", želio da što suptilnije podvuče kako je populizam vrlo tijesno povezan s militarizmom, nacionalizmom, primitivizmom, šovinizmom....

Sa svim oblicima segregacije drugih ljudi, potvrđuje Romčević, nasuprot kulturnom modelu kao nečemu uzvišenom, plemenitom i elitističkom, za koji se istrajno bori junakinja komada.

"Učinio sam je čak pomalo i fašistoidnom zbog toga što je ona u svom uverenju isključiva, spremna čak da ubije za svoj kulturni model. Naravno, komad ne donosi razrešenje kada je taj plan u pitanju zato što su ta dva modela u neprekidnom sukobu", ističe Romčević, čiji su komad na scenu, između ostalih, do sada postavljali Nikita Milivojević, Nenad Gvozdenović, Miloš Jagodić i Miroslav Trifunović. U podjeli Kokana Mladenovića našli su se: Zlatan Vidović, Maja Vujanović, Nataša Ivančević, Goran Jokić, Sandra Ljubojević, Smiljana Marinković, Ðorde Marković, Nataša Perić, Aleksandar Stojković i Boris Šavija.

Predstava NPRS, kao i prethodnih godina, nije takmičarska, a takmičarski program festivala u selekciji reditelja Marka Misirače počinje sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije