Pozornica

Premijerom predstave "Malo blago" počeo "Zaplet 08" (FOTO)

Premijerom predstave "Malo blago" počeo "Zaplet 08" (FOTO)
Premijerom predstave "Malo blago" počeo "Zaplet 08" (FOTO)

BANJALUKA - Kaja je Lanina majka, Lana je Biljanina majka, Biljana je majka malog blaga (ili malog Blaga Blago, ime), a "Malo blago" je predstava čijim je premijernim izvođenjem u subotu uveče u Gradskom pozorištu "Jazavac", pod sloganom "Oprez", otvoren Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 08".

Predstava donosi pregršt životnih priča iz tri generacije jedne porodice, a priče su publici uspješno prenijele tri predstavnice svojih generacija u banjalučkom glumištu: Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i Belinda Božičković. Po tekstu Elen Marfi komad na Večernju scenu "Jazavca" postavila je rediteljka Slađana Kilibarda, a s obzirom na to da je scenografiju radila Dragana PurkovićMacan, a asistent režije bila Dragana Gana Đedović, riječ je, dakle, o jednoj ženskoj predstavi velike, "muške" snage.

Za razliku od Šekspirovog vremena, kada su igrali samo muškarci, kako to reče Ljubiša Savanović, selektor festivala, mi imamo jednu predstavu u kojoj smo angažovali isključivo žene i po tome smo prvi. Rekosmo muška snaga, jer glumice pored toga što su ulazile u više likova, igrale su jednu uglavnom monološku strukturu koja pruža širok stepen, slobodno možemo dodati i te kako iskorištenih, mogućnosti. Zapravo, to je dodala publika dignuvši se na noge da bi višeminutnim aplauzima i uzvicima odala počast glumicama na dobro urađenom poslu.

"Fantastično je što smo nas tri dobile priliku da odigramo jedan ovakav komad koji najviše naginje stendap formatu, a znate i sami da se tim sportom uglavnom bave muškarci. Vrlo je rijetko da takav tekst dobiju tri glumice, da se tri generacije praktično isprobaju na sceni sa takvim jednim zaista teškim zadatkom, ali mislim da smo se izborile sa tim", kazala je Nataša Ivančević nakon premijere. Ona igra najstariju ženu iz porodice Kaju, koja jedina ima partnera kojeg zaslužuje, dok su ostale dvije, po riječima rediteljke, suočene sa borbom za normalno funkcionisanje porodice, ali bez "muške polovine".

"Na vrlo istinit, duhovit i potresan način, svaka od njih uvodi nas u mrežu isprepletenih priča u kojima se ogleda težak položaj današnje zaposlene žene koja pokušava pomiriti karijeru, porodicu i svoje žensko biće", riječi su Slađane Kilibarde, koje su prethodile premijeri. Tu su, naravno, i potvrđene, jer prisutni su sa jedne strane glumačkim bravurama uveseljeni, a sa druge, veoma jasnim porukama predstave stavljeni na promišljanje.

"Stvar je u tome da si presrećan kao glumac kada ovako nešto dobiješ, jer tu zaista možeš ili da se potvrdiš kao glumac ili da postaneš glumac", kazala je Slađana Zrnić, koja je, kada bi kao na lokalnim izborima gdje se mjeri broj glasova brojali decibele glasnog smijeha u pozorištu, zasigurno osvojila ubjedljivo najveći procenat. Ako su, a jesu, Zrnićeva i Ivančevićeva potvrdile svoje glumu, onda po gorenavedenoj misli, možemo reći da je komadom "Malo blago" Božičkovićeva postala glumica.

"Zahvaljujući rediteljki koja je jako vjerovala u mene i zahvaljujući sjajnim glumicama koje su imale strpljenja za mene, napravila sam solidan posao. Može bolje i biće, ali sam jako srećna što sam dio ove predstave, nadam se da ćemo dugo igrati, drago mi je što ste zadovoljni, tako bar mi vjerujemo jer smo osjetili tu neku povratnu energiju i reakciju", kazala je Belinda Božičković, koja je tek pet godina po završetku Akademije umjetnosti dobila ovako veliku ulogu, a podsjećamo, Festival mladog glumca, kako mu to i stoji u imenu, podrazumijeva da bar jednu takvu ulogu u svakoj predstavi nosi mladi glumac.

U vezi ove predstave važno je istaći i to da su izbačeni svi irski toponimi i da je tekst Elen Marfi lokalizovan na mnogo spretniji način nego kako to inače biva sa predstavama domaćih pozorišta koje su rađene po stranim tekstovima, kada, recimo, imena likova ostaju strana, a toponimi dobiju domaće nazive. To u daljem igranju otvara mogućnost i nove aktuelizacije i nadograđivanja predstave, kakvih će sigurno biti. Jedan primjer: Slađana Zrnić, čeprkajući po korpi za veš, bacajući isti na sve strane, na opšte oduševljenje prisutnih, izgovara: "Mihajlo Čeprkalo." Najmlađi bh. olimpijac Čeprkalo je, naime, prije same premijere i svečano otvorio "Zaplet 08", jer malo je poznato, ovaj mladi sportista od ranog djetinjstva amaterski se bavi i filmskom režijom, te se tim poslom u budućnosti želi profesionalno baviti. Sinoć je izvedbom predstave "Tihi obrt" Zagrebačkog kazališta mladih trebalo da počne i takmičarski program festivala, dok je u istom programu za večeras najavljena predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije