Pozornica

Preminuo Andrija Đukić, čovjek koji je stvorio seriju "Bolji život"

Preminuo Andrija Đukić, čovjek koji je stvorio seriju "Bolji život"
Foto: Ilustracija | Preminuo Andrija Đukić, čovjek koji je stvorio seriju "Bolji život"

Andrija Đukić (1948-2017), ugledni reditelj i profesor FDU, preminuo je u Beogradu, u 69. godini. Na scenu je postavio osam pozorišnih predstava, na televiziji režirao više od 900 TV emisija, režirao je i neke od najgledanijih serija kao što je "Bolji život".

Andrija Đukić bio je profesor FDU u penziji. Đukić, inače sin proslavljenog reditelja Lole Đukića, rođen je 26. jula 1948. godine u Beogradu.

Studirao je filmsku režiju (dokumentarni film) na FAMU u Pragu, jugoslovensku i svetsku književnost u Beogradu, gdje je i diplomirao filmsku i TV režiju na FDU. Bio je profesor na glavnom predmetu televizijska režija.

Na scenu je postavio osam pozorišnih predstava, na televiziji režirao više od 900 TV emisija (dokumantarnog, obrazovnog, zabavno-muzičkog žanra), režirao je i neke od najgledanijih serija poput "Boljeg života".

Režiju "Boljeg života" potpisala su trojica režisera - na prvih 25 epizoda sarađivali su Aleksandar Đorđević i Mihailo Vukobratović, a na ostalih 22 Vukobratović i Andrija Đukić.

Drugi ciklus počeo je istoimenim cjelovječernjim filmom snimljenim 1989. godine, koji je, kao i svih 35 epizoda drugog ciklusa (snimanog 1990), režirao Mihailo Vukobratović.

U glavnoj ulozi je petoročlana beogradska porodica Popadić (muž, žena, dva sina i kćerka). Oni se sukobljavaju sa svakodnevnim problemima u društvu. U ulozi glavnog junaka Dragiše Popadića, glave porodice Popadić, je Marko Nikolić. Njegovu suprugu Emiliju Popadić tumači Svetlana Bojković, starijeg sina Sašu igra Boris Komnenić, mlađeg - Bobu Dragan Bjelogrlić, a kćerku Violetu tumači Lidija Vukićević.

Za privatne TV stanice Đukić je režirao i pedeset epizoda serije "Naša mala redakcija".

(NN/telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije