Pozornica

Preminuo Ljubomir Ubavkić Pendula

Preminuo Ljubomir Ubavkić Pendula
Foto: Ilustracija | Preminuo Ljubomir Ubavkić Pendula

Ljubomir Ubavkić Pendula preminuo je u 86. godini u Kragujevcu, saopštili su danas iz Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Ubavkić je jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umjetničkog ansambla Teatra "Joakim Vujić", popularni komičar.

Čovjek i glumac čiji je nadimak Pendula u umjetničkom svijetu zamijenio prezime.

Ubavkić je rođen 13. januara 1931, u Otočcu, u Lici, u onoj, "onoj" staroj Jugoslaviji - kraljevini, gdje mu je otac službovao kao oficir.

Kao dijete dolazi u Kragujevac i prve glumačke korake pravi u sanduku maminog klavira, a kasnije ih nastavlja u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD-u "Sreta Mladenović" i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je prije više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca, i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću, "uvjeren da će od njega biti nešto".

I bilo je.

Praktikant i Sava Savić u "Protekciji", Ivković i Sekulić u "Narodnom poslaniku", Učitelj muzike u "Svetu", Mita telefonista, Svetislav, Rista, Ministar i Jovanča Micić u "Putu oko sveta", Toma kafedžija i Toma pisar u "Opštinskom detetu", tri uloge u "Malim komadima", Pera Kalenić u "Gospođi ministarki", Milorad i Života Cvijović u "Dr-u", Žan u "Mister dolaru", Spasoje u "Pokojniku", Agaton u "Ožalošćenoj porodici", Jerotije u "Sumnjivom licu"...

Na daskama koje "život znače" Ljubomir Ubavkić Pendula odigrao je preko 300 uloga i dobio važne nagrade.

Osim na domaćim pozorišnim scenama igrao je i na pozornicama Austrije, Nvemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Amerike i Kanade, i ostvario značajne role u televizijskim serijama i TV komedijama kao što su: "Jovan i Jovanka", "Dr" "Glumac je glumac", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Vreme belog konja", "Levaci", "Naše priredbe", "Vruć vetar" i "Budilnik"...

Igrao je podjednako uspješno Steriju i Boru Stankovića, Stevana Sremca i Aleksandra Popovića, Branka Ćopića i Dušana Kovačevića, Gogolja i Ljubomira Simovića, Molijera i Mrožeka, Maksima Gorkog...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije