Pozornica

Preminuo Safet Isović

Preminuo Safet Isović
Preminuo Safet Isović

SARAJEVO Safet Isović, jedan od najboljih interpretatora sevdalinki u BiH, preminuo je juče rano ujutro na Klinici za ortopediju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u 71. godini, potvrđeno je iz KCUSa.

Iz bolnice `Koševo` nisu željeli reći od čega je Isović bolovao, naglasivši da to ne žele bez dopuštenja njegove porodice.

Safet Isović je rođen u Bileći 1936. godine, ali je cijeli životni vijek proveo radeći u Sarajevu. Od 1956. godine izvodio je sevdalinke na radiju i televiziji. Bio je pobjednik mnogih velikih festivala, a dobitnik je `Zlatnog mikrofona` i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča. Dobitnik je i Estradne nagrade BiH i Estradne nagrade bivše Jugoslavije. Snimio je brojne sevdalinke za arhivu Radio Sarajeva, uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz. Bio je član Udruženja estradnih radnika Kantona Sarajevo.

Neke do njegovih antologijskih pjesama, po kojima će ga se sjećati bh. javnost i šire su: `Đul Zulejha`, `Boluje Hanka Prijedorka`, `Braća Morići`, `Djevojka sokolu zulum učinila`, `Grana od bora, pala kraj mora`, `Mujo kuje konja po mjesecu`, `Moj dilbere`, `Kiša bi pala`, `Put putuje Latif-aga`, `Zmaj od Bosne`. Snimio je i brojne novokomponovane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na sevdalinku, među kojima se izdvajaju `Jablani se povijaju`, `Hajro, Hajrija, curo najmilija`, `Oči moje kletvom bih vas kleo`, `Oj, Safete, Sajo Sarajlijo`, `Pjevaj Bosno, pa me razveseli`, `Šeher grade, Banjaluko mila`, `Zelen lišće goru kiti`, koju je otpjevao s Miletom Petrovićem.

Aktivno je učestvovao i u političkom životu BiH i jedan je od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije